zaterdag 30 juni 2007

Huishoudtips

  1. It is time to clean out the refrigerator when something closes the door from the inside.
  2. If it walks out of your refrigerator, let it go!
  3. The best mini-vac for an after meal clean up is the dog.
  4. Keep it clean enough for healthy, dirty enough for happy.
  5. Never make fried chicken in the nude.
  6. Do not engage in unarmed combat with a dust bunny big enough to choke the vacuum cleaner.
  7. You make the beds, you do the dishes, and six months later you have to start all over again.
  8. If guys were suppose to hang clothes up, door knobs would be bigger.
  9. My idea of housework is to sweep the room with a glance.
  10. Thou shalt not weigh more than thy refrigerator.
  11. Simplify... Hire a maid.
  12. My second favourite household chore is ironing. My first being Hitting my head on the top bunk bed until I faint.
  13. I'm not going to vacuum 'til Sears makes one you can ride on.
  14. I am a marvellous housekeeper. Every time I leave a man I keep his house.
  15. Cobwebs artfully draped over lampshades reduce the glare from the bulb, thereby creating a romantic atmosphere. If your husband points out that the light fixtures need dusting, simply look affronted and exclaim, "What? And spoil the mood?"
  16. When writing your name in the dust on the table, omit the date.
  17. If dusting is REALLY out of control, simply place a showy urn on the coffee table and insist that "THIS is where Grandma wanted us to scatter her ashes..."

vrijdag 29 juni 2007

Desiderata

Desiderata

Wees kalm temidden van het lawaai en de haast en bedenk welk een vrede er in stilte kan heersen. 

Sta op goede voet met andere mensen zonder jezelf geweld aan te doen, zeg je waarheid rustig en duidelijk en luister naar anderen; ook zij vertellen hun verhaal.

Mijd luidruchtige en agressieve mensen; zij belasten de geest. Wanneer je je met anderen vergelijkt zou je ijdel en verbitterd kunnen worden want er zullen altijd grotere en kleinere mensen zijn dan jezelf. 

Geniet zowel van wat je bereikt hebt als van je plannen. 

Blijf belangstelling houden voor je eigen werk, hoe nederig dat ook moge zijn; het is een werkelijk bezit in het veranderlijke fortuin van de tijd. 

Betracht voorzichtigheid bij het zaken doen, want de wereld is vol bedrog. 

Maar laat dit je niet verblinden voor de bestaande deugd; veel mensen streven hoge idealen na en overal is het leven vol heldendom. 

Wees jezelf. Veins vooral geen genegenheid. Maar wees evenmin cynisch over de liefde, want bij alle dorheid is zij eeuwig als het gras. 

Volg de loop der jaren met gratie; verlang niet naar een tijd die achter je ligt. 

Kweek geestkracht om bij onverwachte tegenslag beschermd te zijn, maar verdriet jezelf niet met spookbeelden. Vele angsten worden uit vermoeidheid en eenzaamheid geboren. 

Leg je een gezonde discipline op, maar wees daarbij lief voor jezelf. Je bent een kind van het heelal, niet minder dan de bomen en de sterren, je hebt het recht hier te zijn en al is het je al of niet duidelijk, toch ontvouwt het heelal zoals het zich ontvouwt en zo is het goed. 
Heb daarom vrede met God, hoe je ook denkt dat hij moge zijn, houdt vrede met je ziel in de lawaaierige verwarring van het leven. 

Met al zijn klatergoud, somberheid en vervlogen dromen is dit nog steeds een prachtige wereld. 

Wees voorzichtig. Streef naar geluk.

Desiderata (Latijn voor "verlangde zaken") is een gedicht in proza uit 1927 van de Amerikaanse schrijver Max Ehrmann (1872–1945).
Het gedicht werd bij het grote publiek bekend nadat het in 1965 op het doodsbed van de politicus Adlai Stevenson werd gevonden. Deze wilde de tekst gebruiken voor zijn kerstkaarten. De Desiderata werd vaak op posters verspreid met de toevoeging dat de tekst gevonden was in de Saint Paul's Church van Baltimore (1692). Daarmee werd gesuggereerd dat de tekst eeuwenoud was, maar de kerk dateert uit 1692, niet de tekst.
Max Ehrmann schreef veel over spirituele zaken en dat geldt ook voor de Desiderata. Het is een instructie om goed en zinvol te leven.

Geweldig!

Zo zonde dat deze galerij zo ver weg is, ik vind het geweldig!



maandag 25 juni 2007

Rust in vrede, Majoor!

(dit schreef ik oorspronkelijk in het Engels voor mijn buitenlandse volgers)

Ik denk niet dat Majoor Alida Bosshardt wereldberoemd was. Jammer, ze verdiende het.

Alida Bosshardt werd op 13 juni 1913 in Utrecht geboren. Op 18-jarige leeftijd ging ze naar het Leger des Heils omdat ze hield van de eenvoudige manier waarop zij het christelijke geloof naar de mensen brachten.

Ze werkte voor het Leger des Heils in een Utrechts kindertehuis. In 1933 ging ze naar Rotterdam, een jaar later naar Amsterdam, waar ze kinderarmoede zag, daklozen, verslaafden en prostituees.

Tijdens de oorlog was ze in het verzet, ze werkte in een ondergrondse kinderopvang waar Joodse kinderen pleegouders kregen. Het Leger des Heils was verboden in de oorlog, de Duitsers namen haar gevangen maar ze wist te ontsnappen. 

Majoor Bossharst vroeg zich af waarom het Leger des Heils niets deed voor prostituees en daklozen op de Amsterdamse Wallen. In oktober 1948 kreeg ze 100 gulden waarmee ze voor hen een project kon beginnen. Ze opende een centrum waar heilsoldaten werkten daklozen onderdak kregen, er werd gecollecteerd om de mensen op de Wallen te helpen.

Haar werk trok de aandacht van de media en ze werd een landelijke bekendheid. Velen respecteerden en bewonderden haar goede werk en bescheidenheid. Nooit zou ze oordelen over mensen. Maar ze sprak ook openlijk over haar persoonlijke problemen in het leven. Zo betreurde ze het dat ze nooit getrouwd is geweest en een gezin heeft gehad en ze zei dat ze zich eenzaam voelde.

In de jaren zestig nam ze prinses Beatrix verkleed als heilsoldate mee, samen verkochten ze de Strijdkreet en hielpen armen, daklozen en prostituees.

De majoor (die eigenlijk luitenant-kolonel was) was zeer geliefd, iedereen hield van haar. De liefde voor deze opmerkelijke vrouw werd nog groter na haar aanwezigheid in Villa Felderhoff, waar twee beroemdheden die enorm van elkaar verschillen, door Rik Felderhoff worden uitgenodigd in een Zuidfranse villa. Majoor Bosshardt werd samen met Herman Brood uitgenodigd, die berucht is vanwege zijn controversiële leven en meerdere verslavingen (hij pleegde in 2001 zelfmoord). Het werd één van de meest gewaardeerde afleveringen. De Majoor, die al in de tachtig was, waste Brood terwijl hij in bad zat, terwijl de Rock 'n Roll Junkie haar net zo liefdevol uit het zwembad helpt. Toen hij haar provoceerde door zijn broek te laten zakken, reageerde ze met een nuchter: "Dat was niet nodig."
De laatste jaren werd haar gezondheid steeds slechter en afgelopen winter zei ze dat ze het gevoel had dat ze niet lang meer te leven had. Ze had gelijk.

Vandaag stierf deze opmerkelijke vrouw, die zelfs na haar pensioen in 1978 zo veel bleef doen voor de armen, op de leeftijd van 94 jaar.

donderdag 7 juni 2007

Old age rules!

Bejaarden maken hun eigen versie van My Generation (The Who). Oké, de heren van The Who zijn ook 60+ maar sommige ouderen konden hun ouders zijn! Zanger Alf Carretta is 90, drummer Buster Martin 100 en de gemiddelde leeftijd van de 40 mensen is 78 jaar.

BBC-journalist Tim Samuels was geraakt toen hij ontdekte onder welke omstandigheden veel bejaarden moeten leven. Hij nam enkelen mee naar de Abbey Road Studio en nam de song op.

Roger Daltrey is een jaar of 63, ik vraag me af of hij nog net zoveel power heeft als deze mensen!

Hoogtepunt: de rollators die Abbey Road oversteken en het eind van de clip.

Geweldig!