maandag 25 juni 2007

Rust in vrede, Majoor!

(dit schreef ik oorspronkelijk in het Engels voor mijn buitenlandse volgers)

Ik denk niet dat Majoor Alida Bosshardt wereldberoemd was. Jammer, ze verdiende het.

Alida Bosshardt werd op 13 juni 1913 in Utrecht geboren. Op 18-jarige leeftijd ging ze naar het Leger des Heils omdat ze hield van de eenvoudige manier waarop zij het christelijke geloof naar de mensen brachten.

Ze werkte voor het Leger des Heils in een Utrechts kindertehuis. In 1933 ging ze naar Rotterdam, een jaar later naar Amsterdam, waar ze kinderarmoede zag, daklozen, verslaafden en prostituees.

Tijdens de oorlog was ze in het verzet, ze werkte in een ondergrondse kinderopvang waar Joodse kinderen pleegouders kregen. Het Leger des Heils was verboden in de oorlog, de Duitsers namen haar gevangen maar ze wist te ontsnappen. 

Majoor Bossharst vroeg zich af waarom het Leger des Heils niets deed voor prostituees en daklozen op de Amsterdamse Wallen. In oktober 1948 kreeg ze 100 gulden waarmee ze voor hen een project kon beginnen. Ze opende een centrum waar heilsoldaten werkten daklozen onderdak kregen, er werd gecollecteerd om de mensen op de Wallen te helpen.

Haar werk trok de aandacht van de media en ze werd een landelijke bekendheid. Velen respecteerden en bewonderden haar goede werk en bescheidenheid. Nooit zou ze oordelen over mensen. Maar ze sprak ook openlijk over haar persoonlijke problemen in het leven. Zo betreurde ze het dat ze nooit getrouwd is geweest en een gezin heeft gehad en ze zei dat ze zich eenzaam voelde.

In de jaren zestig nam ze prinses Beatrix verkleed als heilsoldate mee, samen verkochten ze de Strijdkreet en hielpen armen, daklozen en prostituees.

De majoor (die eigenlijk luitenant-kolonel was) was zeer geliefd, iedereen hield van haar. De liefde voor deze opmerkelijke vrouw werd nog groter na haar aanwezigheid in Villa Felderhoff, waar twee beroemdheden die enorm van elkaar verschillen, door Rik Felderhoff worden uitgenodigd in een Zuidfranse villa. Majoor Bosshardt werd samen met Herman Brood uitgenodigd, die berucht is vanwege zijn controversiële leven en meerdere verslavingen (hij pleegde in 2001 zelfmoord). Het werd één van de meest gewaardeerde afleveringen. De Majoor, die al in de tachtig was, waste Brood terwijl hij in bad zat, terwijl de Rock 'n Roll Junkie haar net zo liefdevol uit het zwembad helpt. Toen hij haar provoceerde door zijn broek te laten zakken, reageerde ze met een nuchter: "Dat was niet nodig."
De laatste jaren werd haar gezondheid steeds slechter en afgelopen winter zei ze dat ze het gevoel had dat ze niet lang meer te leven had. Ze had gelijk.

Vandaag stierf deze opmerkelijke vrouw, die zelfs na haar pensioen in 1978 zo veel bleef doen voor de armen, op de leeftijd van 94 jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten