Queen voor 820 euro in Toppop
Door BART WIJLAARS24 sep. 2016 in LIFESTYLE
De legendarische rockgroep Queen speelde in november 1974 het nummer Killer Queen in AVRO’s Toppop. Voor omgerekend 820 euro slechts, blijkt uit F ans will be friends, Edger Hamers tweede boek over Queen en Nederland.
Is er nog ruimte voor een nieuw boek over de warme band tussen Queen en ons land als je er in 2008 al ruim driehonderd pagina’s aan hebt gewijd onder de titel Voor Queen en vaderland? Auteur én fan Edger Hamer zegt volmondig ja. Hij presenteerde zijn boek vandaag op de Queendag, ofwel de jaarlijkse bijeenkomst van de Nederlandse Queen Fanclub. Was de eerste al over de driehonderd bladzijden, ditmaal heeft de Hilversummer er anderhalf keer zoveel gevuld.
De grote vraag is uiteraard: waarmee? Alleen kan in het geval Fans will be friends beter gevraagd worden: waarmee niet!? Wat Queen en Nederland ook ooit met elkaar te maken hadden, het wordt tenminste aangestipt of geïllustreerd.
Verhalen
Voorop staan de verhalen. Van fans als Yvonne Tillemans, die het met een dosis bluf tot vriendin van de band schopte en met de Britten at, dronk en feestte tot in de vroege uurtjes, of Caroline van Berkel, die het backstage rondhangen bij de band tot kunst verhief. Bijzonder is het relaas van Louise van Uum, penvriendin van de moeder van Queen-gitarist Brian May. Wibi Soerjadi legt nog eens uit waarom Bohemian Rhapsody eigenlijk een klassiek stuk is met elektrische gitaren.
Minstens zo leuk om al bladerend bij te blijven hangen zijn briefjes, bonnetjes en instructies die Hamer verzamelde van de band. Zo maakte Queen op 24 april 1982 een treinreis door ons land, waarvan in het boek het reisschema is opgenomen, inclusief de vraag om onder meer twaalf flessen champagne, 42 flessen witte en rode wijn en schalen met ham en asperges, zalm- en krabsalade. Als de band twintig jaar later zonder de inmiddels overleden Freddie Mercury terugkeert is champagne niet meer nodig, blijkt uit een andere ’rider’ die Hamer afdrukt.
Concerten
Elk concert dat Queen hier ooit gaf wordt uitvoerig beschreven in het boek. Aankondigingen, posters, recensies, kaartjes, toegangsprijzen, voorprogramma’s plus alle andere noemenswaardige details staan keurig overzichtelijk bij elkaar. Wat er verder opviel die dag of avond bijvoorbeeld, of hoeveel schade de band of haar fans ergens hadden aangericht, of wanneer er voor het eerst aparte limousines klaarstonden voor de heren (antwoord: in 1986).
Ook indrukwekkend: de eindeloze rij aan tijdschriftcovers die de band haalde in ons land. Of de advertenties die namens hen werd gezet. Of óver hen. Zo had het Aids Fonds na Mercury’s dood er één met de veelzeggende tekst: ,,Het beste nummer van ’t Freddie Mercury Tribute is ’n gironummer.”
Boulimia Rhapsody
Wist u tenslotte dat Herman Brood diezelfde Mercury nog geschilderd heeft in 1993? Terwijl hij niet eens wist dat je Freddie schrijft en niet Freddy. En ja, het zal niemand verbazen als aan het eind van het jaar Bohemian Rhapsody gewoon weer bovenaan in de Top 2000 staat. Maar weet dan tenminste dat er ook een Bulsaarse Rapsodie is, evenals een Boheemse, een Groninger en de geestige Boulimia Rhapsody.
’Fans will be friends’ is nu uit, meer info: queenboek.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten