zondag 29 september 2019

Pedersen won WK wielrennen, maar wat was er met Mathieu?

Mathieu van der Poel leek in de wegrace van de WK wielrennen in Yorkshire de beslissing te hebben geforceerd. Met vier man begon hij aan de laatste lokale ronde van een kleine 14 kilometer in een kletsnat Harrogate. "Ik zat in de goede groep, op de plek waar ik moest zitten om wereldkampioen te kunnen worden. Maar opeens was het op", keek hij bij de teambus van de Nederlanders terug op een zeer opmerkelijk moment.
Van der Poel stond bijna stil op het hellende stuk aan het begin van de slotronde, zijn medevluchters reden zo bij hem weg waarna niet veel later de Deen Mads Pedersen de wereldtitel veroverde. "Ik heb niet echt een verklaring. Ineens ging het licht uit. Ik heb dit nog nooit meegemaakt", vertelde Van der Poel, inmiddels opgewarmd na een warme douche.

Een kleine 11 minuten na de winnaar was hij alsnog als 43e gefinisht. "Ik wilde mijn eerste WK wel uitrijden."

(bron: diverse media)

zaterdag 28 september 2019

Potverdorie, toch geen Eekhof!

Wielrenner Nils Eekhoff moest vrijdagmiddag tot zijn grote teleurstelling de wereldtitel bij de beloften inleveren, maar daar is het laatste woord nog niet over gesproken. Vanuit de wielerwereld krijgt de 21-jarige renner uit Rijssenhout veel steun.

"Hoe kan een jury in godsnaam zo falen?", vraagt Vlaams sportverslaggever Karl Vannieuwkerke zich af. "Ze hadden hem op applaus in plaats van op een diskwalificatie moeten trakteren."

"De UCI leeft in een tijd van gemillimeterde sokjes, tijdritten door plassen waar het monster van Loch Ness zich in zijn sas in zou voelen en een jurybeslissing die de sport compleet belachelijk maakt."

Karl Vannieuwkerke@VannieuwkerkeAls je als jury iemand deklasseert nadat hij wereldkampioen is geworden op basis van een feit in de eerste koershelft hen je als jury gefaald. De beelden waren er al nog voor hij over de aankomst reed. Pak hem dan uit koers, maar zadel niemand met dit gevoel op. #wkbeloften

Vroeg in de wedstrijd was Eekhoff ten val gekomen. Bij die crash schoot zijn schouder uit de kom, maar de wielerbelofte kon desondanks de koers voortzetten.

In de achtervolging op het peloton zou Eekhoff onreglementair hebben gehandeld. Hij zou hebben gestayerd achter een auto en zich bovendien bij het aanpakken van een bidon (te lang) hebben laten voorttrekken.

Bram Tankink@bramtankinkWTF. Je valt in begin vd koers, schouder uit de kom. Je zet hem terug. Vecht je terug in koers. Pakt een bidonnetje aan, sluit aan bij t peloton, dan ben je al een held. wordt vervolgens wereldkampioen en wordt de titel je ontnomen. Dit heeft niks met toepassen regels te maken.

Algemeen directeur Thorwald Veneberg van de Nederlandse wielerbond liet al weten niet in beroep te gaan tegen de straf, maar hoopt dat de UCI in de toekomst wat menselijker handelt.

"Wat wij wel kunnen is aandringen op consequente toepassing en handhaving van de regelgeving plus aandacht vragen voor de timing van deze beslissing. Die kon niet slechter. We moeten daar met z'n allen naar kijken, dat moet anders kunnen."

Thorwald Veneberg@TVenebergGoedemorgen, misschien een kleine toelichting voor de duidelijkheid. Wij hebben wel degelijk gevochten voor onze renner. Direct na de beslissing van de jury. Helaas tevergeefs. Wij kunnen op dit moment niet veel tegen deze beslissing ondernemen.

Oliver naesen@OliverNaesenBravo jury...

Intussen is de Italiaan Samuele Battistella officieel wereldkampioen, maar vanuit de wielerwereld wordt daar anders over gedacht. Onder #proficiatNils stromen op social media de felicitaties voor Eekhoff intussen binnen.

vrijdag 27 september 2019

Hart & Ziel Lijst

We hebben weer een lijstje ingevuld ;-) Nu voor Radio 4. Helaas mocht ik er maar 20 invullen. Maar hij is wel aardig gevarieerd.

THOMAS TALLIS - Spem in alium
FRANZ SCHUBERT - Erlkönig
GEORG FRIEDRICH HÄNDEL - Solomon (o.a. 'The arrival of the Queen of Sheba')
ANTONÍN DVOŘÁK - Slavische Dansen
SERGEJ PROKOFJEV - Romeo en Julia
WILLIAMS RALPH VAUGHAN - The lark ascending
JOHANN PACHELBEL - Canon en gigue in D
NIKOLAJ RIMSKI-KORSAKOV - Shéhérazade
CHRISTOPH WILLIBALD VON GLUCK - Orfeo ed Euridice (o.a. Dans van de zalige geesten)
ALEKSANDR BORODIN - Prins Igor (o.a. Polowetzer dansen)
GEORGE GERSHWIN - Rhapsody in Blue
JOSQUIN DESPREZ - Mille regretz
GREGORIO ALLEGRI - Miserere
ANTONIO VIVALDI - Vioolconcerten
GUSTAV MAHLER - Symfonie nr. 1 'Titan'
PJOTR ILJITSJ TSJAIKOVSKI - Strijksextet 'Souvenir de Florence'
MODEST MOESSORGSKI - Nacht op de kale berg
MODEST MOESSORGSKI - Schilderijen van een tentoonstelling (o.a. 'Het oude kasteel' en 'De grote poort van Kiev')
PHILIP GLASS - Koyaanisqatsi (soundtrack)
NICCOLÒ PAGANINI - Caprices voor viool

dinsdag 24 september 2019

Week van de jaren 80

Op Radio 5.


Jouw playlist

donderdag 19 september 2019

Ontroerend

Jongste kind werkt sinds dit jaar op een boerderij. Laatst appte hij me: "We zijn vandaag aan het eind van de dag naar een groot natuurgebied gegaan waar de zorgboerderij een koeienwei heeft.
Gigantische weide met bossen, een meer en veel groen.
Onze taak was om de koeien te tellen om te kijken of ze er nog allemaal waren.
Ieder ging een andere kant op om de koeien op te zoeken zodat we weten waar ze allemaal zitten, en ik kwam toen toevallig een kanjer van een stier tegen die mij spontaan begon te likken en te volgen.
Echt een schat van een beest, maar ik wist niet waarom hij nou specifiek achter mij aan zat
Wat blijkt nou?
Dat was waarschijnlijk een stier die ik als kalf heb gekend en die ik gevoerd en geknuffeld heb toen die nog jong was."



Wauw!


zondag 15 september 2019

Bob Bouber overleden

Bekend van ZZ en de Maskers en "Voor Niets". Hij is op 25 augustus al overleden, maar het is nu pas bekend gemaakt

zaterdag 14 september 2019

Eddy Money overleden

Eddy Money is gisteren overleden. De zanger maakte vorige maand bekend kanker te hebben. Ik ken hem vooral van deze song:

vrijdag 13 september 2019

Frater Willibrordus overleden

Eén van de vaste bellers van de Fenolijn van Vroege Vogels is overleden... Jarenlang gaf Frater Willibrordus uit De Bilt enthousiast zijn waarnemingen door. Hij is 91 jaar geworden.

De Fenolijn begon in 2001 en al meteen was de Frater een vaste beller. De laatste jaren was hij wegens ziekte wel eens een paar weken afwezig en dan reageerden de luisteraars bezorgd, maar hij kwam altijd weer terug. De laatste tijd kwam hij steeds minder vaak buiten, maar tot kort voor zijn overlijden belde hij nog wel naar de Fenolijn.

We zullen hem missen. Vroege Vogels besteedt 15 september extra aandacht aan zijn bijdragen en overlijden.