zaterdag 12 oktober 2019

Nick Cave's Red Right Hand

Plotseling kondigde Nick Cave een nieuwe CD aan, een dubbele zelfs. Het werd een bijzonder werk waarin hij zelfs falset zingt. Het geheel was wat new-age-achtig.

Hij heeft ook een eigen site, waar ik nog niet op ben geweest, tot ik dit bericht zag. Ik plaats zo ook nog een ander bericht van die site, waarin hij heerlijk sarcatisch is.
(Bron: Standaard.be)


De zestienjarige Barbara uit Rome biechtte haar zelfhaat op in een brief aan Nick Cave. Zijn antwoord blinkt uit in poëtische zeggingskracht en ontroert fans over de hele wereld. ‘In jouw pijnlijke vraag schuilt een onwaarschijnlijke schoonheid’, schrijft de muzikant op The Red Hand Files.

‘Ik zit slecht in mijn vel’, schreef de zestienjarige Barbara aan Nick Cave. ‘Ik haat het om mezelf in de spiegel te bekijken.’ Ook al heeft het meisje uit Rome naar eigen zeggen belangrijke dingen verwezenlijkt voor haar leeftijd, ze vindt het onmogelijk om iets moois aan zichzelf te zien. Iedereen is in haar ogen beter. ‘Wat moet ik doen?’, vraagt ze.
En of de heer Cave raad weet. Via zijn website The Red Hand Files is muzikant Nick Cave het intussen gewoon om openhartige vragen van fans te krijgen. Hij schrijft ze vaak net zo persoonlijk terug. Zo liet hij zich eerder al ontroerend uit over het verlies van zijn vijftienjarige zoon.
Ook Barbara krijgt van Cave een hart onder de riem. ‘Bedankt voor je dappere en eerlijke vraag’, begint hij. ‘Ik ben zo vrij geweest ze te bespreken met een aantal vriendinnen. Stuk voor stuk begrepen ze exact wat je voelt. Maar je eerlijkheid om het uit te spreken is uniek.’ Cave haalt herinneringen op aan zijn eigen tienerjaren en merkt op dat zijn confrontatie met de spiegel niet betert met de leeftijd. ‘Het wordt wel dragelijker’, stelt hij gerust. Maar, besluit hij, wat de spiegel toont, is niet onze ware zelf. ‘In de spiegel kunnen we onmogelijk zien dat de essentie van onze menselijkheid, onze kwetsbaarheid en breekbaarheid, ons dierbaarste bezit is.’
En daarom generen we ons. Zichtbare kwetsbaarheid roept schaamte op. En al zeker wanneer we jong zijn en ons wapenen tegen een brutale wereld, schrijft Cave. Nergens voor nodig, vindt hij. Cave benadrukt dat kwetsbaarheid de motor is van empathie en mededogen: ‘Het is een superkracht.’ Door het zelf te ervaren, herkennen we het in anderen. In de droeve woorden van Barbara schuilt dan ook een onwaarschijnlijke kracht, aldus de muzikant. ‘Om betekenisvol in de wereld te staan moeten we ook de tragiek ervan begrijpen.’
Om af te sluiten raadt Nick Cave zijn jonge fan nog aan om uit te zoeken wat (of wie) haar inspireert en blij maakt. En omgekeerd: ‘Begrijp waar je wakker van ligt en doe moeite om het te verhelpen.’ Zo vindt hij zelf soelaas in het geschreven woord, een dagboek kan dus helpen. Ook humor hoort te allen tijde gecultiveerd te worden. Maar vooral: ‘Wees lief voor jezelf. Heb lief.’
Het antwoord van Nick Cave aan Barbara wordt intussen enthousiast onthaald op het internet. De volledige versie kunt u hier raadplegen. ‘Stel je voor dat je zestien jaar oud bent en je held antwoordt dit’, tweette journalist Scott Macaulay.
Het ‘vraag en antwoord’-concept bevalt trouwens ook de artiest zelf. The Red Hand Files vervelde vorig jaar tot ‘Conversations with Nick Cave’, een solotournee die hem langs schouwburgen over de hele wereld bracht, waaronder de Roma in Antwerpen. Vorige week vrijdag bracht hij met zijn band The Bad Seeds nog een nieuwe plaat uit. De Standaard beloonde ‘Ghosteen’ met vier sterren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten