dinsdag 30 oktober 2012

Zelf drop maken

Hier ga ik eens iets mee doen...! :-) Of ijs van Dropshot... (kwijl kwijl kwijl!)

Zelf drop maken

Dropveters of trekdrop, Hollandse of Engelse, zoet of zout. Iedere Nederlander heeft zo wel zijn eigen favoriet. Jaarlijks eten wij zo’n 30 miljoen kilo aan drop uit de winkels. Maar wist je al dat je drop gemakkelijk zelf kunt maken?

Wat?

2 stokjes zoethout
500 ml water
6 theelepels bruine suiker
1 theelepel salmiakpoeder (zoet of zout)
2 blaadjes gelatine
6 eetlepels tarwebloem

Hoe?

Snijd de zoethout in kleine blokjes en doe ze in een kleine pan met het water. Breng het geheel aan de kook. Giet het zoethoutwater na ongeveer 5 minuten koken door een zeef en vang het water op. Zo houd je alleen het extract over.
Doe het zoethoutextract in een pan zonder deksel en laat het dampen totdat je ongeveer 100 milliliter (twee kopjes espresso) overhoudt. Voeg vervolgens de bruine suiker en een theelepel salmiakpoeder aan het extract toe. Laat het pannetje op een zacht vuurtje staan en roer het af en toe door.
Doe ondertussen de gelatinevellen in een bakje water en laat dit ongeveer 5 minuten weken. Maak ook een mengsel van 6 theelepels tarwebloem en een scheutje water.
Als laatste stap voeg je de geweekte gelatinevellen en het bloempapje aan het zoethoutextract toe. Blijf roeren om klonten te voorkomen. Wanneer het een glad en gebonden mengsel is, giet je het op een ingevet stuk aluminiumfolie. Laat het een paar dagen staan tot het uitgehard is.

Variaties

Met salmiakpoeder of Drop shot (drankje) verander je ijs of je favoriete meringue-recept al snel in een droptoetje. Ook is het mogelijk om bepaalde soorten drop gewoon in een cake mee te bakken. En wist je al dat drop schaafsel heerlijk smaakt op een chocoladereep?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten