woensdag 24 september 2003

Jan Buisman

Iemand die heel diep is gaan graven in het weer en klimaat van de Lage Landen, is Jan Buisman. Wat begin jaren 90 een vierdelige serie over het weer van de middeleeuwen tot nu zou moeten worden (rond 2000 zou dan de 20e eeuw uitkomen), is inmiddels al dusdanig uit de hand gelopen dat deel 5 (over 1675-1775!) pas eind dit jaar verschijnt. Dat wil zeggen: het KNMI meldt dat deel 5 eind 2003 uitkomt, Bruna houdt het op april volgend jaar. Volgens deze site van Bruna komt dan ook deel 6 uit, en deel 7 zou in januari 2005 uitkomen

Nou denk je misschien dat deze boeken droge kost zijn? Niets is minder waar! Wie de eerste 4 delen leest (elk deel is zo dik als de Statenbijbel...) zal zich niet vervelen! Jan Buisman beschrijft niet alleen het weer vanaf de tijd van Karel de Grote(!), maar ook het dagelijks leven in verschillende periodes (waarbij hij meteen met enkele mythes afrekent die we tijdens de lessen Vaderlandse Geschiedenis hebben geleerd). En dat in een heel leesbare stijl!

Zoals gezegd is zijn project enorm uit de hand gelopen en is hij voorlopig nog niet aan de 20e eeuw toe   maar eigenlijk vind ik dat niet erg, want het is echt een must voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, het weer en de ontwikkeling van West-Europa, maar niet van saaie boeken houdt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten