vrijdag 17 augustus 2007

Jos Brink (65) overleden

Elke veertigplusser is met hem opgegroeid: Jos Brink. Vandaag is hij overleden. Een kleine maand geleden werd bekend gemaakt dat hij uitgezaaide kanker had. Vandaag viel definitief het doek.

Jos Brink werd vooral bekend via de AVRO, met zijn melige humor in Babbelonië en later Wedden dat, waarin hij met Sandra Reemer een gouden duo vormde. Zijn humor balanceerde vaak op en soms óver het randje, maar hij kwam er altijd mee weg.

Al in de jaren zeventig draaide hij niet om zijn homoseksualiteit heen. Dat hij met zijn latere echtgenoot Frank Sanders samenleefde, was geen geheim. Daarnaast werkte hij als pastor en ving hij jonge mensen op als zijn eigen kinderen.

Jos Brink werd ook beroemd met Tekstpierement (musical, cabaret) dat anno 2007 misschien wat oubollig aan kan doen, maar soms opeens weer opmerkelijk actueel kan zijn. En hij schreef boeken, ook autobiografische boekjes over zijn leven, waarin Frank en de katten vaak centraal staan, waarin hij soms lekker vilein kan schrijven.

Verder was Jos Brink bekend vanwege zijn kus aan Koningin Juliana (destijds voorpaginanieuws!) en zijn eigen weddenschappen in Wedden Dat, waarbij hij zich soms geweldig in de nesten werkte. Maar toen hij ooit een weddenschap moest doen, kort nadat een jongetje was verongelukt dat enkele afleveringen eerder in de show was geweest, zag hij er van af, omdat hij door dat jongetje had beseft dat het leven te kostbaar was.

Enkele jaren geleden werd Frank Sanders ernstig ziek door longkanker. Hij genas hiervan, tot opluchting van velen, want Jos en Frank zijn erg geliefd. 

Maar Jos kon deze rotziekte helaas niet overwinnen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten