dinsdag 3 februari 2009

Goedbetaalde banen die niemand wil

De verdiensten zijn absoluut goed. Elke baan is absoluut een uitdaging. Toch zijn vacatures maar moeilijk te vervullen. De Vlaamse site De Tijd weet welke jobs dit zijn.

Je denkt dan meteen aan glamoureuze baantjes, maar de werkelijkheid is anders. "Krabbenvisser" is verre van glamoureus. Ik heb er ooit een docu over gezien.
De krabben worden bij Alaska uit een ijskoude, onrustige gevist; de sfeer is nerveus want de tijd is beperkt. Elk jaar opnieuw komen er vissers om. De Tijd noemt het "de gevaarlijkste job ter wereld" en zegt dat iemand in twee maanden tijd meer dan 50.000 euro/38.000 euro aan krabben kan vangen.

"Roughnecks" zijn mensen die in een olieboorplatform werken. Per maand verdienen zij 6.000 tot 6.500 euro met het vervangen van kapotte onderdelen van de boor of het herstellen van de pijpleiding. Dit gebeurt in zo'n luidruchtige omgeving dat men alleen met gebaren kan communiceren, en de lucht is niet bepaald goed voor je gezondheid.

Piloot is een zeer geliefde baan, het verdient uitstekend. Maar de job van piloot van een sproeivliegtuig is heel wat anders. De vlucht is laag; je moet vooral oppassen voor hoogspanningsmasten. Ook word je blootgesteld aan de chemicaliën die je over de velden sproeit. Maar je krijgt wel elke maand 5.000 euro!

Wie soldaat wilt worden, maar tegen het lage soldij op ziet, zou het eens moeten proberen bij de privémilitie in Irak of Afghanistan. Hun taak is meestal het beschermen van belangrijke diplomaten of politici. Daarvoor krijgen ze 7.500 euro per maand.

Vuilnisman is een lucratieve job in New York. Deze stad moet wel heel erg vies zijn, want op jaarbasis verdient de vuilnisman daar 80.000 dollar of 61.000 euro.

Het schoonmaken van de plaats van een misdrijf is echt alleen geschikt voor bikkels. De sporen van een toegetakeld lichaam opruimen is al akelig genoeg; als dat ook in een kleine ruimte of op een gevaarlijke lokatie is, wordt het echt vervelend. In de VS zou je er 3.200 euro bruto per maand mee kunnen verdienen, aldus De Tijd.

"Rioolwerker in New York" is ook geen prettige job. Het wemelt er van de ratten. Wie daar weinig problemen mee heeft en zonder huiver ondergronds wil gaan, kan daar een loon van 61.000 euro mee vangen (46.300 euro).

Tenslotte noemt De Tijd het balsemen van dode lichamen (hoewel ik mensen ken die het best een uitdaging zouden vinden). Een gemiddeld brutoloon van 2.150 euro lijkt niet al te hoog, maar volgens De Tijd is het zeker niet slecht voor een job waarvoor je slechts middelbare school en een korte opleiding nodig hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten