vrijdag 11 maart 2016

Nog lang geen lente

Het kan nog erger!
Vandaag 3 jaar geleden:
"Maandag 11 maart (2013 dus!) gaat de boeken in als officiële landelijke ijsdag. Hiervoor moest het de gehele dag onder 0 blijven in De Bilt. De maximum temperatuur kwam vandaag niet hoger dan –1,2. Het “warmste” moment van de dag is inmiddels gepasseerd. Dit blijkt uit gegevens van weeronline.nl.
Een ijsdag in maart komt maar eens per 10 jaar voor en is dus zeer zeldzaam (bij een landelijke ijsdag komt de maximum temperatuur in De Bilt niet boven de 0 graden uit). De laatste keer dat er een ijsdag werd genoteerd was in maart in 2005. Verder terug in de geschiedenis komen we pas in 1987 weer een maartse ijsdag tegen. Normaal ligt de middagtemperatuur rond 8 graden.
Sinds 1928 niet zo koud op 11 maart
Een ijsdag in de tweede decade van maart is nog zeldzamer. Dit kwam slechts drie keer eerder voor. In 1928, 1942 en 1947 noteerden we dit eerder. Ook het dagrecord kwam vandaag bijna in zicht. Sinds 1928 was 11 maart niet zo koud als vandaag, toen bleef de maximum temperatuur steken op –2,2. Vandaag noteren we de op een na koudste 11 maart.
Zondag noteerden we lokaal al een ijsdag. Onder meer in Eelde kwam de maximum temperatuur niet boven het vriespunt. Maandag kwam de temperatuur in vrijwel het hele land niet boven het vriespunt.
De gevoelstemperatuur ligt als gevolg van de wind nog lager. In het uiterste noorden was de gevoelstemperatuur vanochtend –12, in het zuidoosten niet veel warmer dan –10. Het is zeer koud voor de tijd van het jaar aldus de meteorologen van weeronline.nl. Normaal ligt de temperatuur rond 8 graden.
Waarschuwing sneeuw: 5 tot 10 cm in het zuiden
Vanavond wordt het op de meeste plaatsen even droog, maar later in de avond volgt vanuit het zuidwesten nieuwe sneeuw. Een zeer actief sneeuwgebied trekt in de nacht over België en het zuiden en vooral het zuidoosten van Nederland pakt hier ook wat van mee. In het zuiden van Zeeland, het zuiden van Noord-Brabant en grote delen van Limburg valt (inclusief vanmiddag) in totaal 5-10cm sneeuw. Verder naar het noorden wordt het snel minder. In de noordelijke helft van het land verloopt de nacht zo goed als droog. De wind blijft stevige waaien uit het noordoosten en de temperatuur ligt in de nacht rond -3 graden.
Morgenochtend valt in het zuiden nog een klein beetje sneeuw. In (Zuid-)Limburg wordt het pas in de middag droog. In het noorden en westen breekt de zon door en warmt de lucht op naar +2 graden. In het zuidoosten blijft de temperatuur rond of net onder 0 steken. De wind is nog altijd noordoostelijk en matig of vrij krachtig, waardoor de gevoelstemperaturen in het hele land dik onder het vriespunt blijven.
Woensdag draait de wind naar het noorden tot noordwesten. Daarmee wordt iets minder koude lucht aangevoerd, waardoor de temperatuur overdag kan oplopen tot een graad of 4. Op veel plekken blijft het droog, maar in de kustprovincies kunnen wel enkele winterse buien vanaf zee binnenwaaien.
Ook donderdag is er een mix van zon en een enkele winterse bui bij maxima rond 4 graden. Vrijdag draait de wind naar het zuiden en komt aanvoer van zachte lucht naar Nederland op gang. Het duurt even voordat de kou is opgeruimd, maar op zondag wordt het circa 10 graden met veel wind en regen.
Door: Weeronline.nl"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten