zaterdag 9 november 2019

30 jaar geleden veranderde de wereld

Want toen viel De Berlijnse Muur! Maar ook de mobiele telefoon werd 30 jaar geleden geïntroduceerd. RTL Nieuws heeft daar een leuk overzicht over gepubliceerd.

Mobile Hall of Fame: het beste van 30 jaar mobiele telefoons

De Mobile Hall of Fame-expositie op Bright Day zet de meest iconische mobiele telefoons en smartphones in de spotlights. Het zijn deze 20 toestellen uit de periode tussen 1989 en 2019.

Een van de onderdelen van tech-festival Bright Day, op 23 en 24 november in de Expo Haarlemmermeer, is een Mobile Hall of Fame, met de 20 belangrijkste mobiele telefoons aller tijden. Hieronder zie je ze op een rij, op Bright Day bekijk je ze zelf.


Carvox Cruiser (1989)
De voorloper van de mobiele telefoon: de autotelefoon. De Carvox Cruiser van PTT Telecom was voorzien van een eigen accu en gold in zijn tijd als statussymbool. Dit model werkte via ATF-3, de derde versie van het autotelefoonnetwerk. Saillant: omdat het netwerk gebruik maakte van analoge smalband-FM-modulatie waren gesprekken voor iedereen binnen het bereik van de telefoon met een scanner af te luisteren. Het autotelefoonnetwerk werd in 1999 definitief afgesloten.


Greenpoint Kermit (1992)
Het eerste mobiele telefoonnetwerk in Nederland. Greenpoint werkte zowel privé als in het openbaar via een basisstation. Thuis was dat station aangesloten op het telefoonnetwerk, buiten kon je alleen bellen in de buurt van een openbaar basisstation die je aantrof bij postkantoren, tankstations, stations en parkeerplaatsen. Je kon bij die Greenpoints overigens alleen bellen en niet gebeld worden. Op zijn hoogtepunt telde het netwerk 60 duizend abonnees. De naam Kermit werd omgedoopt tot Greenhopper toen bleek dat Muppet Show-eigenaar The Jim Henson Company een te hoge prijs vroeg voor de licentiekosten. De introductie van het gebruiksvriendelijkere GSM-netwerk luidde het einde in van Greenpoint.


Nokia 9000 Communicator (1994)
In 1993 deed internet zijn intrede in Nederland, een jaar later gevolgd door het hoogwaardige GSM-netwerk voor mobiele telefonie. Marktleider in die tijd Nokia sprong daar op in met de eerste smartphone. Met de relatief grote en zware (400 gr) Communicator kon je e-mail en faxen versturen én ontvangen dankzij een ingebouwde 9,6 kbps GSM-modem. Het toestel beschikte over 8 MB geheugen, waarvan 2 MB voor gebruikersdata. Aan de binnenkant zat een tweede scherm (640x200 resolutie) en een volledig qwerty-toetsenbord.


Nokia 8110 (1996)
Dit toestel maakte naam door zijn kromme vorm en de uitschuifbare cover die de toetsen bedekte en uitgeschoven de microfoon dichter bij de mond bracht. Het kreeg als bijnaam de ‘bananentelefoon’. De 8110 verwierf cultstatus door de scifi-klassieker The Matrix (1999). Het uitschuiven was in de film blitser gemaakt met een veermechanisme, dat Nokia naderhand toepaste in de 7110.


Nokia 3310 (2000)
Weinig toeters, wel bellen, de ultieme ‘dumb phone’. De iconische 3310 was praktisch onverwoestbaar. Het toestel is met liefst 126 miljoen stuks een van de bestverkochte mobiele telefoons aller tijden. In 2017 verscheen een gemoderniseerde retro-versie.


Sony Ericsson P800 (2002)
Rond de millenniumwisseling bestonden er mobiele telefoons en zogeheten personal digital assistants zoals de Palm Pilot. Die twee kwamen samen in Sony Ericssons P800. Klapte je het paneel met numerieke toetsen open, dan verscheen er een pda met een voor moderne standaarden primitief touchscreen en een plastic stylus.


Motorola RAZR V3 (2004)
Motorola introduceerde eind jaren negentig de eerste klaptelefoon. De StarTAC was vooral populair in thuismarkt Amerika. Het wereldwijde succes volgde pas jaren later bij de slanke, stijlvolle RAZR V3, met 130 miljoen stuks de bestverkochte klaptelefoon ooit.


Nokia N95 (2006)
De N95 was voor zijn tijd een high-end smartphone. Het toestel was voorzien van een 5 megapixel camera met flitser en was Nokia’s eerste mobiel voorzien van een GPS-ontvanger en een versnellingsmeter. De N95 was bovenal de eerste smartphone die mobiel internet enigszins toegankelijk maakte. Zo kon je in de browser volwaardige webpagina’s bekijken. Het toestel ondersteunde WiFi, Bluetooth 2.0, EDGE (2.5G), UMTS (3G) en HSDPA (3.5G). De N95 kostte 550 euro.


Apple iPhone (2007)
De eerste iPhone wordt beschouwd als het archetype voor moderne smartphones dat fysieke toetsen (en de stylus) verving door een groot touchscreen. Zijn opvolger, de iPhone 3G, was een jaar later de eerste iPhone die in Nederland verkrijgbaar was, destijds exclusief bij T-Mobile. De App Store luidde het post-pc tijdperk in, waarin de verkoop van mobiele apparaten zoals smartphones, tablets en wearables die van (desktop)computers voorbijstreefde.


T-Mobile G1 (2008)
In het najaar van 2008 verscheen de HTC Dream in Nederland onder de naam T-Mobile G1. Het was de eerste smartphone die draaide op Google’s mobiele besturingssysteem Android. Onder het uitschuifbare touchscreen zat een volledig qwerty-toetsenbord. Onderaan het touchscreen zaten vier knoppen en een trackball, in tegenstelling tot de enkele thuisknop op de iPhone.


Blackberry Bold 9780 (2010)
In de jaren nul was Blackberry dé zakelijke smartphone bij uitstek. Voorzien van een volledig qwerty-toetsenbord om snel mee te kunnen e-mailen en ondersteuning voor encryptie en serversoftware waren de toestellen zeer populair bij overheden en bedrijven. Volgens menig fan, ook wel ‘crackberries’ genoemd, is de 9780 uit 2010 de beste Blackberry ooit gemaakt. In dat jaar beleefde Blackberry prompt zijn piek. Na de introductie van de iPhone 4 en van Android ging het snel bergafwaarts voor het Canadese bedrijf.


Samsung Galaxy SII (2011)
Tijdens de eerste paar jaar van Android was HTC de dominante speler. Het was echter Samsung die met de Galaxy SII de eerste hit wereldwijd scoorde onder Android smartphones. In de eerste 55 dagen werden er 3 miljoen stuks verkocht. De SII viel op door zijn geringe dikte (8,5 mm), het 4,3 inch Super Amoled scherm en de 8 megapixel camera. In 2012 loste Samsung Nokia af als ‘s werelds grootste maker van mobiele telefoons en is tot op heden marktleider in smartphones.


Nokia Lumia 800 (2011)
Het post-pc tijdperk werd gedomineerd door de mobiele platforms van Apple en Google. Dat kon de reus van het pc-tijdperk, Microsoft, niet over zijn kant laten gaan. Na een mislukt avontuur met Windows Mobile presenteerde het in 2010 Windows Phone om een voet tussen de deur te krijgen in het mobiele domein. Om zijn poging kracht bij te zetten sloot Microsoft een pact met Nokia dat zijn N9 smartphone omdoopte tot Lumia 800 en uitrustte met Windows Phone. Tevergeefs. Zelfs Microsofts overname van Nokia in 2014 mocht niet baten. Evenmin als de introductie van Windows 10 Mobile in 2015. Nokia werd een jaar later verkocht aan HMD Global. En op 10 december zal Microsoft definitief de ondersteuning voor Windows 10 Mobile staken.


Samsung Galaxy Note (2011)
Bij zijn introductie werd de Galaxy Note gekscherend een ‘phablet’ genoemd, een mix van een ‘phone’ en een tablet. Wie wil er nou een smartphone met zo’n enorm scherm?! Nou, vrijwel de hele wereld weten we inmiddels. Het formaat van het scherm van de eerste Note, 5,3 inch, is tegenwoordig zo’n beetje de ondergrens voor een smartphone.


Apple iPhone 6 (2014)
De opmars van grotere smartphones had zelfs zijn effect op Apple, dat lange tijd vasthield aan het ontwerpidee dat een toestel met één hand te bedienen moest zijn. De eerste iPhone had een 3,5 inch scherm. Dat bleef zo tot de iPhone 5 in 2012 dat een 4 inch scherm had (het werd alleen hoger). Met de komst van de iPhone 6 groeide het scherm naar 4,7 inch en zelfs 5,5 inch voor het 6 Plus model. De koerswijziging legde Apple geen windeieren; de iPhone 6 is tot op heden de bestverkochte smartphone met ruim 220 miljoen stuks.


Fairphone (2014)
Dat de smartphone uitgroeide tot iedereens primo gizmo en we liefst elk jaar het nieuwste model willen, heeft een prijs. Van de strijd om mineralen tot de erbarmelijke omstandigheden waaronder vrijwel alle mobiele telefoons in China worden gemaakt. In 2013 gaat het Phonebloks-concept van de jonge Nederlandse ontwerper Dave Hakkens de wereld over, waarmee hij pleit voor meer modulaire smartphones zodat ze langer meegaan. Terwijl dat bij een concept bleef, presenteerde de Amsterdamse startup Fairphone een jaar later zijn eerste ‘eerlijke smartphone’. De derde versie verscheen in september 2019.


OnePlus One (2014)
China is lang de fabriekshal geweest waar al onze smartphones werden samengesteld. Het land kruipt echter uit zijn schulp om van ‘Made in China’ een keurmerk te maken in plaats van een schandvlek. Chinese techbedrijven als Huawei betreden onder eigen merk de wereldmarkt. De tactiek is duidelijk: smartphones met premium features en specs voor een midrange-prijs. De eerste smartphone van OnePlus is daar exemplarisch voor en was meteen raak. Bedrijven als Oppo, Xiaomi en meest recent Realme volgden in zijn voetsporen.


Apple iPhone X (2017)
Tien jaar na de eerste iPhone had Apple diverse upgrades en innovaties opgespaard om de smartphone “opnieuw uit te vinden” met zijn jubileummodel. Features als een oled-display, draadloos opladen en een groter scherm (zonder dat het toestel veel groter werd) waren op dat moment echter niet zo vernieuwend. Toegegeven, de Face ID-gezichtsdetectie was een sterk staaltje tech, maar de ‘notch’ bovenin het display die daarvoor nodig was, deed afbreuk aan het randloze scherm. Desalniettemin kreeg de notch snel navolging bij andere fabrikanten, die daar overigens ook weer net zo snel van afstapten, zoekend naar alternatieve plekken in het toestel voor de selfie-camera. Wel uniek aan de iPhone X was de prijs: het was de eerste smartphone die meer dan duizend euro kostte. Toch was de iPhone X de bestverkochte smartphone in dat jaar.


Google Pixel 3 (2018)
Het technologische wedloop tussen smartphonemakers spitst zich recentelijk steeds meer toe op de camera. Na meer megapixels kwamen meer lenzen. Er zitten echter fysieke grenzen aan wat ze in een platte smartphone kunnen proppen. Google baarde opzien door grote stappen te zetten met ‘computational photography’ in de Pixel 3. Ondanks slechts één lens wist de zoekgigant dankzij software en algoritmes verbazingwekkend goede foto’s uit de camera te persen.

Samsung Galaxy Fold (2019)
Smartphones zijn anno 2019 nagenoeg uitontwikkeld wordt wel gezegd. De innovatie ligt achter ons. Samsung bewijst het tegendeel met de introductie van de Galaxy Fold, de eerste zogeheten vouwtelefoon. Er gaan er vast nog veel volgen de komende jaren. De vondst van de vouwtelefoon zit ‘m in het feit dat je een groter scherm krijgt zonder dat het toestel groter wordt. De luxueuze Galaxy Fold is helaas niet verkrijgbaar in Nederland, maar wel op Bright Day te bewonderen!

Luister ook naar de podcast hierover!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten