dinsdag 14 oktober 2003

Amsterdam

Het was vandaag een drukke, vermoeiende en vooral leuke dag!

We reden met de auto naar Diemen en stapten daar op de trein (langere treinreis is te duur, parkeren in Amsterdam idem dito, dit is een mooie oplossing!). Daarna een stief kwartiertje wandelen in de stralende zon, langs de Prins Hendrikkade met o.a het opmerkelijke Scheepvaarthuis (met de prachtige 'koppen' aan de gevel) en de woonboten. Aan het eind van deze kade ligt het Scheepvaartmuseum.

We kwamen vooral voor de replica van de Amsterdam, omdat ons jongste bloedje ons daar een rondleiding wilde geven na de excursie met zijn kleuterklas, vorige week. Nou heeft het Scheepvaartmuseum veel meer te bieden, maar de bloedjes vielen met hun neus in de boter, er begon net een voorstelling aan boord van de Amsterdam. Ook de volwassenen amuseerden zich! Het was een soort rollenspel van (op vrijwillige basis werkende) acteurs. Ze deden het fantastisch! Er werden enkele zeemansliederen gezongen, spelenderwijs bezochten we het ruim, en de kok haalde een geintje uit met een "deftige dame" (een heel leuke dubbelrol!) waarbij de kinderen hem fanatiek hielpen.

Spectaculair en nog net-niet eng voor de kinderen was het afsteken van het kanon. Verder bezochten we de verschillende ruimtes van het schip, de 1e verdieping was qua hoogte aangepast aan de 21e eeuwse mensch, maar op de 2e verdieping was het echt bukken. Schrijnend was het verschil tussen de verblijfsruimtes van de "omes" en de rest van de bemanning...

Ook de schipper (de baas op een handelsboot is een schipper, de baas op een marineboot met soldaten is een kapitein) gaf veel info, zowel aan de kinderen in een voorstelling, als aan de volwassenen tussen de bedrijven door. Een heel sympathieke man! Maar ook de rest van de bemanning stal onze harten met hun enthousiasme en humor!

En toen was het sluitingstijd. Tijd om ergens wat te gaan eten.

We waren al eens eerder bij Dim Sum Court op de Zeedijk geweest, zonder kinderen. Het is heel basic. Géén sfeer, géén Chinese tierelantijnen, maar een klein sober kantine-achtig eetgelegenheidje waar je je voor 7 euro 50 binnen een uur (en dat is echt ruim!) helemaal klem kan eten aan Chinees eten, met name Dim Sum (gestoomde deeghapjes met allerlei vulling). Johannes van Dam heeft het ooit beloond met een 8,5 (hij is de culi-journalist van het Parool, die er zijn hand niet voor omdraait beroemde eetgelegenheden de grond in te boren als die dat verdienen!) en het is één van de weinige horecagelegenheiden waar de invoering van de euro niet heeft geleid tot exorbitante prijsverhogingen (vroeger 15 gulden, nu 7 euro 50, en een blikje fris of bier kost 1 euro 50). We hoopten dat de kinderen dit ook wel zouden waarderen!

Ter plekke bleek dat de kinderen voor half geld mochten eten. En ze vonden het een succes! De kleine bapao vond gretig aftrek, ook de andere gerechtjes werden verslonden, een 2e (groot) bord met lekkernijen ging vrijwel schoon op! We hadden natuurlijk gehoopt op enig enthousiasme, maar dit ging ons voorstellingsvermogen te boven!

Na drie kwartier kon er geen rijstkorrel meer bij en na een korte wandeling bracht de trein ons terug naar de auto in Diemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten