donderdag 22 januari 2009

Obama

De inauguratie van Obama was voor veel mensen een indrukwekkende belevenis en zijn speech werd over het algemeen positief ontvangen (hoewel Wall Street en China er anders over dachten).  De kersverse president van de VS werd binnengehaald als de nieuwe Messias. Maar wanneer slaat Hosanna om in Kruisig Hem...?
Veel mensen verbaasden zich over de charismatische speech. Wow, deed hij dat helemaal uit zijn hoofd...? Maar al gauw werd vermoed dat er toch een autocue werd gebruikt. Ik vind dat zelf niet meer dan logisch. Obama is president, en geen acteur die een pittig script moet kunnen opdreunen. En zelfs een acteur heeft vaak nog een souffleur of autocue bij de hand. Toch klonk er plaatselijk wat teleurstelling, alsof een superheld van zijn voetstuk is gevallen. En dat is jammer...

Dat Bush niet de geschiedenis in zal gaan als de briljantste president van de VS is geen verrassing. En het is ook wel te begrijpen dat Obama als nieuwe Heiland werd ontvangen. Het is ook niet niets: de eerste gekleurde president, veertig jaar na de moord op Martin Luther King (en de Amerikaanse apartheid echot nog lang na, de gevolgen zijn nog gevoelig merkbaar). Een man met meer charisma in zijn kleine teen dan Bush in zijn hele lichaam.
Er rust een zware last op Obama's schouders, en ik ben blij dat ik niet in zijn schoenen sta. Had hij kunnen vermoeden hoe de westerse wereld er bij zou staan, toen hij op een mooie dag tegen Michelle zei: "Ik ga president worden"? En had hij zijn plannen doorgezet als hij dat wél had geweten? We zullen het nooit weten.

Natuurlijk was het vóór de kredietcrisis ook niet zo rooskleurig in de VS, met een leger in Afghanistan en Irak en heel wat lijken in de kast in het eigen land. Ik noem alleen al de gevolgen van de hurricane Katrina, die in 2005 New Orleans en omgeving teisterde. Ik weet uit eerste hand dat de inwoners toen verschrikkelijk in de steek zijn gelaten, mede omdat de soldaten die hen konden helpen in het buitenland het vaderland moesten dienen. Ontelbare mensen die hun leven leuk op de rit hebben à la American Dream moeten nu alweer ruim 3 jaar gedwongen leven als trailer trash in vochtige stacaravans, terwijl het overheidsgeld dat beschikbaar was gesteld voor de slachtoffers van Katrina verdwenen lijkt en verzekeringsmaatschappijen unaniem de kont tegen de krib gooit. Onder deze omstandigheden mag Obama puinruimen. Ik heb met hem te doen... maar het volk heeft het volste vertrouwen in hem!

Sceptici zaten dinsdag met argusogen naar de beelden te kijken om de eerste barstjes in Obama's imago te vinden. En ze vonden die. Zo was hij duidelijk nerveus toen het tijd was voor de eed, en haperde hij...! Inmiddels is bekend dat de hapering niet aan Obama lag, maar aan opperrechter Roberts, die een kleine vergissing maakte in de tekst die Obama moest naspreken. Inmiddels is de eed voor de zekerheid opnieuw afgelegd.
Na De Eed kwam De Speech, die met veel overtuiging werd uitgesproken. Ook toen kwamen de sceptici met hun reacties. Het was autocue (is dat dan een schande?), hij had een team van coaches om zich heen (ja, dat is in het bedrijfsleven toch ook normaal?), hij sprak geen woord over de Native Americans (in jip-en-janneketaal: de indianen)...

Obama is getalenteerd en heeft een enorm charisma. Zijn gezin is ideaal (niet onbelangrijk in de VS), zijn vrouw wordt nu al de nieuwe Jackie Kennedy genoemd. Maar de omstandigheden waaronder hij de eed aflegde en de speech uitsprak, zijn niet gunstig. Hij zal heel wat slechte boodschappen moeten gaan verkondigen, en het is te hopen dat zijn charisma (iets wat Bush niet had) hem zal redden. Maar toch...

Je hoeft niet eens zo'n grote scepticus te zijn om je hart vast te houden. Hij is binnengehaald als de nieuwe Messias, maar iedereen met een beetje Bijbelkennis weet hoe het met de eerste Messias is afgelopen, en dat Hosanna zó maar kan omslaan in Kruisig Hem. Een ander gevaar kan bijvoorbeeld een redneck zijn, die profiteert van de soepele Amerikaanse wapenwet, en niet blij is dat zijn Home Of The Brave wordt geleid door "a nigger".

Ik hoop van harte dat Obama het gaat redden, maar vooral dat hij de kans krijgt om te bewijzen wat hij waard is. Er liggen heel wat lijken in de Amerikaanse kast, en het is de grote vraag of hij die in vier jaar weg kan krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten