dinsdag 15 februari 2005

Lucia van Fatima overleden

Het gebeurde in 1917. Bijna 90 jaar geleden, toen in Europa de Eerste Wereldoorlog (die tot 1939 “de Grote Oorlog” werd genoemd) woedde.

Toen waren er in Fatima, een plaatsje in Portugal, 3 kinderen: Lucia (geboren 1907), haar neefje Francisco (geboren 1908) en zijn zusje Jacinta (of Hyacintha, geboren 1910). Zij zagen verschillende keren Maria verschijnen.

Op het laatst (ook rond 1917) zouden er tienduizenden bedevaartgangers als getuige aanwezig zijn geweest. Maria vertelde dat twee van de drie kinderen meteen al een speciale zegening (sacramenten) zouden krijgen, omdat ze spoedig zouden gaan sterven. En inderdaad, Francisco en zijn zusje Jacinta stierven op respectievelijk 4 april 1919 en 20 februari 1920 aan de Spaanse Griep. De Spaanse Griep was een griepepidemie, die destijds zeer veel levens eiste. Nichtje Lucia overleefde de griep wel, werd non en later een persoonlijke (platonische) vriendin van de huidige paus Johannes Paulus II.

Wat had Moeder Maria deze 3 kinderen verteld? Ze verscheen daar meerdere malen. Er waren bij de laatste verschijning duizenden getuigen aanwezig, dus ze schijnt er wel degelijk geweest te zijn. Bernadette Soubirous, die Maria halverwege de 19e eeuw zag verschijnen in Lourdes, had volgens mij heel wat minder getuigen, maar al gauw veel meer aanhangers.

Moeder Maria riep op tot boete en gebed toen ze in Fatima verscheen. Ook vertelde ze enkele geheimen, en dat Francisco en zijn zusje Jacinta niet lang meer te leven hadden (wat dus helaas klopte). De andere geheimen zijn geheim gebleven, maar waren mogelijk: de aankondiging van de Tweede Wereldoorlog, de val van het communisme (eind jaren 80) en de aanslag op de paus (begin jaren 80).

De derde getuige van Fatima, Lucia, het nichtje van Francisco en Jacinta, bereikte wel een heel hoge leeftijd. Ze werd geboren op 22 maart 1907 en stierf deze week op zeer hoge leeftijd. Na de dood van haar neefje en nichtje werd ze karmelietes. In 1982en 1997 was ze de gids van de paus, toen hij Fatima bezocht.

Nu Lucia is overleden, heb ik een vermoeden dat zij, samen met Jacinta en Francisco, héél snel zalig zal worden verklaard, net als moeder Teresa...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten