zondag 8 juli 2012

Schrikken!

Mijn ouders wonen vlakbij de gasexplosie in Hilversum. Ze zijn okay, maar wel geevacueerd. Wonen in de net opgeleverde flat bij het bejaardenhuis in Kerkelanden. Geen schade, wel stank. Worden nu naar sporthal gebracht...


Hilversum opgeschrikt door flinke gasexplosie

Foto van 'Metro'
9 JUL 2012
Hilversum is aan een ramp ontsnapt. Dat zei Pieter Broertjes gister tegen RTV-Noord-Holland naar aanleiding van een flinke explosie in een verdeelstation van een gasleiding. Er vielen geen gewonden. De hevige brand die daarna ontstond werd snel geblust, terwijl omwonenden werden geëvacueerd naar de nabij gelegen sporthal in Kerkelanden en de Betlehemkerk. De ontplofte gasleiding loopt van Hilversum naar Loosdrecht en vond plaats op de hoek van de Diependaalselaan en de Loosdrechtseweg.   Gasleverancier Liander reageerde snel door het gas om te leiden. Na observatie bleek er een mof te zijn gesprongen bij de verbinding tussen de gasleidingen.

“Het was alsof er een groep motoren stond warm te draaien”, vertelt een medewerker van het nabijgelegen Zorgcentrum Zuiderheide. “Het was een heel hard geluid, een beetje onheilspellend ook.” Na de explosie heeft het nog ruim een half uur geduurd voordat het gaslek gedicht kon worden.

Henk Glimmerveen, scriba van de Betlehemkerk in Hilversum zag de kerkdienst flink verstoord worden. “Middenin het voorlezen uit het Marcus-evangelie kwam er een brandweerman de kerk in gelopen. Met luide stem riep hij dat de kerk ontruimd moest worden om gewonden op te kunnen vangen. Daar schrok ik nogal van. Heel gedwee is iedereen vervolgens de kerk uitgegaan, binnen een paar minuten had iedereen de kerk verlaten.” 

Later bleken er geen gewonden te zijn maar toch werd het druk in de kerk. “Dertig tot vijftig omwonenden kwamen naar binnen. Ze vertelden over het lawaai van het ontsnappende gas dat eng was geweest. De koffie die bedoeld was voor na de kerkdienst kwam goed van pas.” Het nabij gelegen restaurant De Mangerie ondervond weinig hinder van het incident, maar bij Zorgcentrum Zuiderheide kregen ze onverwacht bezoek. Ongeveer twintig kinderen   van de leeftijd zeven tot elf werden opgevangen. Ze bleken van een scoutingvereniging en waren in de buurt op kamp. Ondanks de beangstigende situatie bleven ze rustig, aldus een medewerker van Zuiderheide.

De brandweer had de situatie vrij snel weer onder controle maar vanwege het ontploffingsgevaar werd er groot materieel opgeroepen. In de loop van de dag konden alle geëvacueerden weer terug naar huis, behalve de scouts, die nog wel hun spullen op konden halen. Volgens de brandweer is het gevaar geweken, maar Liander heeft het verdeelstation nog wel onder observatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten