zaterdag 29 september 2012

Paleis Soestdijk

Vandaag (alvast) 75e verjaardag van mijn moeder gevierd, met een van tevoren bekokstoofd geheim uitje naar Paleis Soestdijk en een restaurant. Wat een ontzettend leuke dag!
Paleis Soestdijk (en de Escher-tentoonstelling!) was een geweldige belevenis! Ik ben er vlakbij opgegroeid, vaak langsgereden, en "het huis van de koningin" had voor mij iets magisch. En nou mochten we er zo maar rondlopen...!
Echt genoten van de inricht-invloed van Anna Pauwlona (sp) en de modernisering (zooo jaren dertig!) van Juliana, en ook van het prachtige park er achter.
Een geweldige belevenis, bedacht door ons neefje, nadat zijn moeder en ik avonden aan het googlen waren geweest voor een leuk verrassings-uitje!

En de mensen die in de diverse vertrekken staan opgesteld om meer informatie te geven, verdienen een koninklijke onderscheiding voor hun geweldige boeiende manier van vertellen! Zij raffelen geen standaardpraatje af, maar vertellen echt een leuk verhaal op hun eigen manier.

Een bijzondere ervaring was het bezoeken van de ruimte waar het beroemde Koninginnedag-bordes op aansluit! Dat was eigenlijk best wel klein, en als je beseft dat in '87 het gouden bruiloftsfeest van Benno en Juul werd gevierd met het allerlaatste defilé, inclusief aanhang van ruim 20 man, is het een wonder dat er niemand van de trappen is gevallen...! ;-)

Natuurlijk kwam ook de beroemde sketch van Wim Sonneveld ("Alle goedbedoelde rotzooi achter de rhododendron sodemieteren" en "een koninklijk vel...") aan de orde. Dat was best wel gebaseerd op ware feiten! Natuurlijk werd er niks "achter de rhododendron gesodemieterd" (alle Koninginnedagcadeautjes van het defilé werden keurig aangepakt en gelabeld, sterker nog: ze zijn nog steeds opgeslagen en er zijn plannen voor een tentoonstelling!), maar de kerstviering met het personeel was wel degelijk een feit, inclusief de chocolademelk van Juliana!

Echt een aanrader! En niet alleen voor de mensen die nog hebben meegemaakt dat Juliana koningin was, want de kinderen hebben ook volop genoten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten