zondag 2 december 2012

Ontdek je plekje

https://i1.wp.com/www.beeldengeluidwiki.nl/images/9/91/Ontdekjeplekje.jpg
Ik heb met mijn verhuizing heel veel dvd’s weggedaan wegens “kijk er toch niet naar/is al genoeg op tv te zien”. Eén van de weinige die ik wél heb bewaard is de cd-box van Ontdek je Plekje. Tussen 1972 en 1993 werden er regelmatig kleine afleveringetjes uitgezonden door de AVRO. Er werd dan een pittoresk dorpje of stadje getoond, waarbij men zo consequent mogelijk auto’s en personen buiten beeld probeerde te houden (zodat achteraf dateren bijna onmogelijk is geworden), terwijl Joop Schelten op tongue-in-cheek-stijl heel wat informatie verstrekte over luisterrijk gelegen kastelen, rivieren met een wijds uitzicht, leuke hoekjes en schilderachtige kerkjes met idem kerkhofjes: “Je kunt ook stijlvol dood liggen.”
Het waren, toen al, geliefde momentjes van rust. Nog geen 10 minuten lang, met een intro en een uittro die in die jaren al charmant gedateerd waren (een geschilderd bordje met de aftiteling in het groen of tegen een eeuwenoud geveltje).
Gelukkig was men heel wat voorzichtiger met deze opnamen dan met die van Hamelen of Ja Zuster Nee Zuster (nog maar fragmenten van over) of Boerin In Frankrijk (helemaal niets meer van over), en dit is inmiddels op DVD verschenen. Verwacht geen topkwaliteit, de uittro’s worden soms bot afgekapt en sommige opnamen beginnen een beetje jankend (een pré-digitaal probleem, vermoed ik). Ook zijn een aantal afleveringen wat verkleurd, bijvoorbeeld met een oranje zweem. Maar dat mag de pret niet drukken.
Hoewel de vroegste opnamen al bijna 40 jaar oud zijn en de technische tand des tijds regelmatig zichtbaar is, zijn de opnamen zélf opmerkelijk tijdloos. Men heeft zijn uiterste best gedaan tijdgebonden elementen als auto’s en mensen (in de mode van toen) te vermijden. Dat lukt niet altijd, maar vaak wel.
Er waren destijds meer van dat soort programma’s op televisie. De NCRV had Kerkepad en Weg van de Snelweg. Ook leuk, maar helaas is daar nog maar weinig van terug te vinden. Ontdek je Plekje is nog deels te vinden op Youtube. En (voor zover ik weet) volledig op DVD (7 diskjes).
Joop Scheltens is op 8 maart 1993 op 69-jarige leeftijd overleden en daarmee kwam er een eind aan zo’n twintig jaar miniportretjes van pittoreske dorpen en steden in Nederland.
Het is, nog steeds, heerlijk ontspannend om een schijf in de dvd-speler te schuiven, naar de stem en de rustgevende klassieke muziek te luisteren, en de beelden van eeuwenoude gebouwen, lieflijke watertjes en luisterrijke tuinen (die bloemen kwamen váák terug!) te bekijken. Goedkoper dan therapie, en gegarandeerd minder bijwerkingen dan antidepressiva!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten