De bedroefde moeder
Bij “bedevaartsplaats” denk je al gauw aan het zuiden, beneden de rivieren. Toch is er in de provincie Groningen een Mariaheiligdom dat als bedevaartsplaats wordt bezocht. In Warfhuizen is het Broederschap Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin.
Bedevaartsplaatsen zijn vaak ook eeuwenoud. Deze is heel nieuw en spontaan ontstaan. En er woont nog een kluizenaar ook! De eerste kluizenaar in ons land sinds de jaren dertig van de twintigste eeuw. Een kluizenaar zondert zich af van de mensen om zich volledig aan God te kunnen wijden door middel van studie en gebed.
In 2001 trok Broeder Hugo (1976) in een leegstaand kerkje in het afgelegen Warfhuizen om bewust een kluizenaarsleven te leiden. In 2012 heeft hij de eeuwige kluizenaarsgelofte afgelegd bij de bisschop van Groningen-Leeuwarden. Het is dus echt een serieuze zaak. De kerk veranderde op deze manier dus in een kluis.
In 2003 werd er in zijn kluis een prachtig Mariabeeld neergezet van Miguel Bejarano Moreno (1967), dat meteen de aandacht trok. En men begon de plaats te bezoeken. Aanvankelijk kwamen er vooral Spaanse en Latijns-Amerikaanse expats, later ook lokale katholieken die zo ver boven de grote rivieren behoefte hadden aan een eigen kapel. Maar na een tijdje volgden ook mensen van beneden de rivieren, uit Duitsland en uit Vlaanderen en men sprak al snel van “Het wonder van Warfhuizen”. En er is nooit een wonder gebeurd, hoewel je het spontane ontstaan van een 21e eeuwse bedevaartsplek in de binnenlanden van Groningen, of all places, eigenlijk best wel een wonder kunt noemen…!
Het beeld toont een prachtige, bedroefde Maria, moeder van de lijdende Jezus Christus. Het is al gauw symbool geworden van het verdriet en de emoties die ouders voelen als er problemen zijn met de kinderen. In het katholieke geloof kunnen deze ouders hun verdriet en zorgen bij Maria neerleggen omdat zij als geen ander begrijpt waar zij doorheen moeten. Onder de bedevaartgangers zijn dan ook veel ouders van zieke kinderen, kinderen die een ongeluk hebben gehad, ontspoord of verslaafd zijn, een stoornis hebben of anderszins niet lekker gaan.
Het ligt voor de hand dat Broeder Hugo bij zoveel belangstelling moeilijk zijn kluizenaarsleven kon volhouden. Uit de parochie van Groningen kwamen toen mensen bij elkaar om de bedevaarten op te vangen en Broeder Hugo uit de wind te houden. Zij vormden een broederschap: “Een devote broederschap is een gezelschap van gelovigen (mannen en vrouwen) die een zekere voorliefde voor een bepaalde heilige (een ‘devotie’) met elkaar delen. Binnen de Rooms-katholieke Kerk bestaan er vele van zulke broederschappen. De leden zetten zich niet alleen praktisch in, maar vormen ook vooral een gemeenschap van gebed. Het streven is om, thuis en in Warfhuizen, elke dag te bidden voor het welzijn van de Kerk, in het bijzonder de Kerk in het noorden van Nederland. Velen doen dat door middel van het speciale broederschapsgebed, maar dat hoeft niet.”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten