woensdag 30 juli 2014

Mededeling

Oudste heeft vandaag zijn zelfgemaakte mede drinkklaar verklaard.
Dat viel absoluut niet tegen!

RECEPT: voor 5 liter.
-2 kilo honing
-3 liter water

-flinke hand rozijnen; goed gewassen
-een bakje rode en witte bessen uit eigen tuin; goed gewassen. Het beste kun je ze eerst nog 2 dagen invriezen omdat dan de celwanden kapot gaan en de smaak beter verspreid wordt.
-pecto-enzym
-mede-gist

Let op de hygiene!

Verwarm de honing en het water samen in een pan tot NIET MEER dan 80°C. Laat afkoelen tot 25°C of minder. Nu heet dit honingmengsel 'most'. Doe het dan in een gistingsfles of emmer waar een waterslot op kan. Prak de bessen handmatig fijn en doe ze samen met de rozijnen in de fles bij de most. Doe het speciale wijn of mede-gist in de fles en voeg ook een beetje pecto-enzym toe zoals op het potje gedoseerd staat. Waterslot erop en wegzetten in een donkere maar warme ruimte.

Als alles goed gaat kun je als het bubbelen zo goed als gestopt is hevelen zoals deze gast doet om dood spul te verwijderen: https://www.youtube.com/watch?v=5sUpTrKgElI

Dan kun je als je wil nog wat spul toevoegen maar het hoeft niet. Daarna nog een tijdje (maand of 3) laten staan tot het bijna glashelder is geworden (lukt dit niet na 3 maanden dan is daar speciaal spul voor). Dan kun je het in flessen doen en drinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten