donderdag 17 december 2015

Update cavia's

De eerste dag met Janneke de cavia heeft de hiërarchie in de cavenkooi flink overhoop gegooid ;)

De situatie een week geleden: Chica, bijna 5 1/2 jaar oud, verweduwd en ja, daar kunnen caviaatjes niet tegen. De Diva kakte helemaal in. Er moest dus weer aanvulling in de kooi.

Dat werd Lotje, een 6 maanden oud dametje. Ze werd meteen geconfronteerd met Chica, die op zich geen agressieve cavia is, maar wel even duidelijk wil maken wie de baas is: Chica.
En dat was net even te pittig voor Lotje, die die oude rode cavia vooral Heel Erg Eng vindt.

Chica snapt dat ze iets te hoog van de toren heeft geblazen en bindt in, doet haar uiterste best om weer maatjes met Lotje te worden. Ze eten gezellig samen, maar verdere toenaderingspogingen kijkt Lotje nog wantrouwend (en met de nodige diva-gilletjes) aan.

En toen kwam Janneke vandaag. Een twee jaar oude zwarte dame met rode buik.

In één klap lagen de verhoudingen in de kooi helemaal anders. Lotje zag in het zwarte roodbuikje, dat echt even bij moest komen van de lange reis, een BFF en liet dat hysterisch enthousiast merken! En ja, elke nieuwe cavia moet even acclimatiseren, dus dat enthousiasme was niet echt welkom bij Janneke!
Opeens was Lotje de jager en Janneke het slachtoffer...! Janneke deed steilewandraces in de kooi om aan die kirrende rode puber te ontkomen :)

En Chica? Die was zéér overstuur ;-)

Want zij was toch De Diva? En nou zat ze tussen een verliefd Lotje (met wie zij het zo overtuigend goed probeerde te maken na een ongelukkige start) en een bange Janneke die nog even alles een plekje moet geven. Geen gevechten gelukkig, maar het gegil en geren is toch echt een beetje teveel voor onze Diva.

Klappertandend en grommend (maar nogmaals: zonder agressie) probeert ze de dames tot de orde te roepen. Onderwijl maar weer (tevergeefs) toenadering zoekend tot Lotje, die haar nog steeds (maar wel steeds minder) eng vindt.

En Janneke zit nog in de fase van "ik moet dit even tot me door laten dringen" ;)

Dat klinkt misschien zorgelijk. Maar dat is het niet. Het komt wel goed, want er wordt niet gevochten. Hier moeten drie caviadames een nieuw plekje vinden. En het is heel interessant om die ontwikkeling te observeren!

Hoezo, cavia's zijn saaie beestjes? :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten