zondag 16 mei 2004

Column d'Alledaagse - Domweg gelukkig

Zondag in mei. Zonnetje. Mooi weer. Alle tijd. Zitten aan de rand van de vijver, die we een half jaar geleden hebben aangelegd.
Vandaag geen zorgen in onze hersenen om onszelf of anderen, geen ergernissen om beslissingen die worden genomen door beleidsmakers die niet weten wat het werkelijke leven inhoudt. Geen machteloosheid vanwege de gevolgen van die beslissingen voor onszelf en anderen.

Vandaag wordt er grenzeloos genoten!

Een dikke kikker heeft enkele weken geleden de vijver ontdekt en besloot dat dit zijn nieuwe adres wordt. Hij is welkom! We zien hem langs de rand sluipen, stilstaan, kop omhoog... Een razendsnelle beweging, en dan kauwbewegingen. Net een kat! Wie heeft er wel eens in real life een kikker zien jagen?

Uit een nabijgelegen sloot wordt een emmer water gehaald, vol watervlooien. Goed voor de vijver, goed voor de vissen, Maar ze worden wel snel opgegeten. Daarom besluiten we zelf watervlooien te gaan kweken. Internet wordt aangezet, en er bestaan inderdaad vele sites over het kweken van watervlooien. Ze spreken elkaar allemaal tegen. Laat maar, we zoeken het zelf wel uit!
De inhoud van de emmer wemelt werkelijk van de watervlooien. Het zijn kleintjes, kleiner dan de inhoud van de zakjes uit het tuincentrum. Maar ook veel actiever. Je wordt er moe van als je er naar kijkt. Als je goed naar de grootste exemplaren kijkt, zie je een minuscuul hartje kloppen.

Een deel van de emmerinhoud verdwijnt in een glazen pot (zo'n grote, waar augurken in verkocht worden) en die pot wordt in de zonnige vensterbank gezet. Gaat heen en vermenigvuldigt u! Het ene schepsel wordt een belangrijk figuur, het andere vissenvoer. Elk schepsel heeft een doel.

Een zondag in mei, gewoon lekker ongecompliceerd genieten. Niets MOET. Misschien heb je geen vijver, maar je hebt vast wel een slootje in de buurt. Ga er maar naast zitten, gewoon lekker kijken. Het krioelt van de beestjes. Doe wat water in een glazen pot en zet hem in je zonnigste vensterbank. Het klinkt onzinnig: wie gaat er nou beestjes kijken... Maar probeer het maar, het is leuk! 

Vrienden kunnen je laten vallen, bazen kunnen je ontslaan, mensen kunnen je kwetsen en je gezondheid kan je in de steek laten, maar er is werkelijk niemand die je dit af kan nemen. Geen minister kan dit wegbezuinigen. 
En wie eenmaal is gegrepen door die beestjes, al is het in een augurkenpot op je vensterbank, zal ontdekken wat "geniet van die kleine dingetjes" werkelijk inhoudt...

Probeer het maar... Baat het niet, dan schaadt het niet!

Als je goed kijkt, zie je rechtsonderin de augurkenpot de watervlooien...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten