zondag 12 september 2004

Zorgen na Hurricane Ivan

Ivan heeft met recht de naam "de Verschrikkelijke" gekregen. Heel veel schade, tientallen doden, en vooral ook angst bij de mensen die familie en vrienden in het gebied hebben wonen.

Via de diverse fora lees ik over wat deze mensen meemaken. Angst van mensen die uit dat gebied afkomstig zijn, en familie en vrienden daar hebben wonen. Ook ooggetuigen, die op verschillende plaatsen nog gebruik kunnen maken van hun mobieltje.
Verhalen als "je ziet de overkant van de straat niet" en "daken en bomen worden rondgeblazen" zijn plenty.
Volgens onbevestigde berichten zijn de Cayman Islands ook behoorlijk geraakt, hoewel het oog net ten westen van het westelijkste Kaaiman-eiland langstrok.

Op Jamaica schijnt men nu te maken te hebben met plunderingen, en op Grenada, waar tot nu toe de meeste doden zijn te betreuren, schijnt ook flink geplunderd te worden. "Regelmatig hoor ik pistoolschoten" las ik ergens (over Grenada).

Waar men zich vooral druk over maakt, is dat o.a. de BBC amper aandacht besteedt aan de gevolgen. De Cayman Islands zijn Brits, en er zijn heel wat mensen in GB die daar vrienden en familie hebben. Er is veel onzekerheid over hun lot, maar er is moeilijk aan informatie te komen. Hulde aan de diverse forums, die die informatie wel geven en ook nog eens (ondanks het waarschijnlijk wereldwijde internetverkeer) goed en snel blijven werken!

Ook in Nederland en de Antillen wordt geklaagd over het gebrek aan media-aandacht, nadat Ivan de Antillen passeerde. Er wonen veel mensen in Nederland die afkomstig zijn van de Antillen of er familie hebben, en meer dan een berichtje-achteraf kan er in de media niet van af. Stel je voor dat jij daar familie of vrienden hebt, en je weet niet hoe de situatie daar is. En niet iedereen heeft internet.

Nu is Cuba aan de beurt. Ik heb begrepen dat het westen het meeste kans krijgt een "voltreffer" van Ivan te krijgen. Daar zijn nogal wat tabaksplantages, een belangrijke bron van inkomsten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten