woensdag 14 juli 2004

Tour 2004 10e etappe - tranen, gejuich en spanning!

Eindelijk, er is weer emotie en spanning in een Tour!
Vandaag een bergetappe. Niet berucht vanwege de hoge bergen, wel vanwege de lengte van de etappe, meerdere bergen waaronder een steile 1e categorie en… het totaal andere weer! Het was warm, de zon scheen!

Het was ook nog eens 14 juli, een Franse feestdag, waarbij vergeleken Koninginnedag slechts een gezellige dorpsbraderie is. Wat zou het mooi zijn als er een Fransman zou winnen!

Dáár was Virenque. Al een echte veteraan. Ooit de held van Frankrijk, toen hij zijn opbrengsten afstond aan Artsen zonder Grenzen in Afrika. Maar 4 jaar later was hij de verschoppeling, toen hij en zijn Festina-ploeg werden betrapt op doping. Virenque ontkende het langst. Die Tour van 1998 werd trouwens bekend om de politie-invallen, de heksenjachten en ook het afstappen van o.a. Jeroen Blijlevens (in de PDM, ook een verdachte ploeg) zodra de ploeg Zwitserland binnenreed. Pantani won die zwarte Tour, en met hem is het slecht afgelopen…

Virenque kwam terug. Mocht tegen een schijntje van zijn oude loon terugkeren. Rijdt nu voor Lotto, nadat hij had laten zien niets van zijn kracht verloren te hebben (o.a. op de Mont Ventoux in 2002).

En ook vandaag kwam Virenque terug. Samen met Axel Merckx (ja, zoon van…) reed hij een heel eind vooraan, maar op de Col du Pas de Peyrol (1e cat., ruim 12% stijgend) hield Merckx het niet meer bij.

Respect voor die Fransman die met dik 5 minuten voorsprong in St.Flour binnenkwam! Over zijn gebaren waardoor iedereen wist: hij draagt dit op aan een overleden dierbare… Ik heb begrepen dat hij die dierbare kende uit zijn Festinatijd en dat de man een soort 2e vader voor Virenque moest zijn geweest, en na een lang ziekbed overleed hij recentelijk.
Direct na de finish moest hij, zoals gebruikelijk, een interview doen voor de televisie en toen barstte hij in tranen uit.

Oh ja, de bolletjestrui won hij vandaag óók!

En weten jullie nog wat ik schreef over Voeckler? En beseffen jullie dat die nog steeds 9 minuten vóór staat op Lance?

Nou is er nog een Fransman opgestaan die aan de poten knaagt van de troon van koning Lance… Hij is Lance voorbij gegaan in het klassement en staat bijna 7 minuten achter Voeckler, die ook graag bergen lust (maar minder ervaring heeft), maar ook nog eens bijna 3 minuten vóór Lance, die zelf 9½ minuut achter Voeckler staat.

Er zit spanning in de tour, en dat is alweer een tijd geleden dat we dat gehad hebben!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten