donderdag 8 juli 2004

Tour 2004 - 5e etappe: geen zin vandaag

Vandaag alweer een totaal verregende Tourdag in de etappe van Amiens naar Chartres (NW-Frankrijk). En het peloton baalde daar stevig van. Slechts enkelen hadden de moed om echt door te trappen. Hun namen:
Staurt O'Grady, Thomas Voeckler (Fransman!), Jakob Piil, Magnus Backstedt en Sandy Casar.

Zelfs Lance en zijn meute vonden het niet de moeite waard om tegen deze brutaaltjes op te treden, ook al verloor Lance hierdoor het geel. So what? Die gele trui wint hij straks wel weer terug, en gun deze kanslozen voor het eindklassement ook hun lolletje! Een gedachtengang die Lance c.s. al vaker heeft getoond.


In de 2e helft van de 200,5 kilometer lange etappe liep de voorsprong van de slechtweerracers op naar dik een kwartier.

Er werd niet echt gereageerd door het peloton. Die hadden de handen al vol aan zichzelf... Valpartijen bijvoorbeeld, die vooral met dit sappige weer op de loer liggen. Toen enkele US-Postals (de ploeg van Lance!), plus teleurstellende sprinter Petacchi en onze eigen Michael Boogerd horizontaal gingen, besloot het peloton definitief: laat die 5 avonturiers maar gaan.

Al snel was Voeckler (ja, een Duitse naam, maar hij komt uit de Elzas, waar flink wat Duitse roots liggen...) virtueel in het geel. Het werd nu nog spannend, wie van de 5 de sprint zou winnen.


Het werd O'Grady. Het peloton kwam 12 minuten later binnensjokken.


De naam Thierry Marie roept bij sommige Tourliefhebbers nog steeds een soort rilling op. Als die Fransman besloot voor het peloton uit te sprinten, was de kans op een spannende massasprint verkeken. Die man haalde niemand meer in. Hij kwam dan ook geregeld op een voorsprong van een kwartier of meer, en finishte ook zo. Zijn mooiste stuntje haalde hij uit in 1991, tijdens de etappe van Arras naar Le Havre. Niet lang na de start nam mijnheer de kuierlatten en reed vervolgens dik 200 km vooruit, deze solorit is nog steeds de langste uit de geschiedenis van de Tour...


1. Stuart O'GRADY (Aus) COFIDIS CREDIT PAR TELEPHONE 5h 05' 58" 

2. Jakob PIIL (Den) TEAM CSC z.t. 
3. Sandy CASAR (Fra) FDJEUX.COM z.t. 
4. Thomas VOECKLER (Fra) BRIOCHES LA BOULANGERE z.t. 
5. Magnus BACKSTEDT (Swe) ALESSIO - BIANCHI 03" 

Robbie McEwen kwam als 6e binnen, in een natte, zielige massaprint, op 12 minuten en 33 seconden.


Een Australisch feestje, vanwege de overwinning van vandaag, maar toch niet helemaal. Bradley McGee kneep in de remmen, hij kon geen trap meer doen. En Maryan Hary kwam te laat binnen.


Slecht nieuws voor de poultjesmakers is, dat Petacchi als 177e binnen kwam druipen op exact 13 1/2 minuut, en Erik Dekker en Michael Boogerd respectievelijk als 171e en 173e op 13 minuut 22 seconden...


Die Fransman met de Duitse naam, die zo overtuigend die gele trui won... Misschien kan hij nog eens een stevige adder onder het gras zijn!

"De bergen komen eraan, en dan loopt Lance zijn achterstand wel weer in" roepen Tour-fans mistroostig. Maar... vergis je niet, Thomas Voeckler is niet een aardig wielrennertje die alleen in de eerste week geel haalt en zich vervolgens stukloopt in de bergen! Deze mijnheer heeft al meerdere malen bewezen dat hij wéét wat bergen zijn!


Als Lance de pech heeft, een slechte bergdag te hebben (remember Indurain in 1996), zou Thomas wel eens hardnekkig de gele trui vast kunnen blijven houden...


Onze Duitsgenaamde Franse geletruidrager is kampioen van Frankrijk, stelt zich nog erg bescheiden op ("Ik denk niet dat Armstrong zich zorgen om mij moet maken"), maar ik sluit niet uit dat hij meer energie van Lance kan eisen dan gepland was...! En als dat dit jaar niet lukt, wellicht volgend jaar...?

Het algemeen klassement: Lance lacht zuur, en wacht op betere tijden.

1. Thomas VOECKLER (Fra) BRIOCHES LA BOULANGERE 20h 03' 49" 
2. Stuart O'GRADY (Aus) COFIDIS CREDIT PAR TELEPHONE 03' 13" 
3. Sandy CASAR (Fra) FDJEUX.COM 04' 06" 
4. Magnus BACKSTEDT (Swe) ALESSIO - BIANCHI 06' 06" 
5. Jakob PIIL (Den) TEAM CSC 06' 58" 
6. Lance ARMSTRONG (VS) US POSTAL - BERRY FLOOR 09' 35" 
7. George HINCAPIE (VS) US POSTAL - BERRY FLOOR 09' 45" 
8. Floyd LANDIS (VS) US POSTAL - BERRY FLOOR 09' 51" 
9. José AZEVEDO (Por) US POSTAL - BERRY FLOOR 09' 57" 
10. José Luis RUBIERA (Spa) US POSTAL - BERRY FLOOR 09' 59" 

Bettini lacht minder zuur, zijn bolletjestrui zit nog steeds stevig rond de schouders!

1. Paolo BETTINI (Ita) QUICK STEP - DAVITAMON 19 
2. Janeck TOMBAK (Est) COFIDIS CREDIT PAR TELEPHONE 14 
3. Jens VOIGT (Dui) TEAM CSC 9 
4. BRAM DE GROOT (Ned) RABOBANK 7 
5. Sandy CASAR (Fra) FDJEUX.COM 3 

Qua groene trui heeft McEwen voorlopig geen reden tot mopperen!

1. Robbie MC EWEN (Aus) LOTTO - DOMO 113 
2. Jean-Patrick NAZON (Fra) AG2R PREVOYANCE 101 
3. Jaan KIRSIPUU (Est) AG2R PREVOYANCE 88 
4. Thor HUSHOVD (Nor) CREDIT AGRICOLE 88 
5. Danilo HONDO (Dui) GEROLSTEINER 87 

6. Stuart O'GRADY (Aus) COFIDIS 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten