zaterdag 25 oktober 2014

40 jaar VWK

Wauw! Wat ben ik blij dat ik gegaan ben naar het lustrumfeest van Vereniging Weerkunde en Klimatologie!
Heenreis verliep vlot, en ik ben terug naar huis gebracht, heel luxe, heel gezellig bijgepraat en wat leuke plannen gemaakt m.b.t. vwkweb.nl (bloggen).
Ik had wel verwacht bekenden van vroeger tegen te komen, maar dat het er zoveel zouden zijn, en vooral dat ze me nog bijna allemaal kenden (al is het vooral bij mijn getrouwde naam, maar dat hadden ze snel door  ), echt helemaal geweldig!!!
Ik heb 20 jaar geleden ook een tijdje met Helga van Leur gewerkt, die was vandaag dagvoorzitster en tot mijn blijdschap herkende ze me ook meteen, we hebben heerlijk bij staan kletsen en herinneringen opgehaald!
Verder een workshop weerfotografie (werkelijk, die beelden... Porno voor weergekken! En de boodschap was: soms gebeurt het gewoon naast je huis  )
Ook bezocht ik een lezing van de uitgever van Jan Buismans "1000 jaar weer wind en water in de Lage Landen". Die man bewonderde ik al jaren enorm vanwege zijn werk "Bar en Boos", een boekje met een beschrijving van alle winters sinds de middeleeuwen.
Ruim 20 jaar geleden, toen er nog sprake was van een boekenreeks dat vier delen omvatte en binnen enkele jaren zou uitkomen, heb ik daar over geschreven in de Weerspiegel (maandblad van de VWK). Ik had eerder geschreven dat Bar en Boos zo ongeveer mijn weerbijbeltje was  en toen schreef de heer Buisman me dat hij een meerdelige uitgave aan het maken was, een soort uitgebreide "Bar en Boos", en dan niet alleen winterweer. Hij stuurde me opzetjes en aantekeningen die ik mocht plaatsen en schreef enthousiast wat hij nou weer voor moois had gevonden, zelfs uit de tijd van Karel de Grote!
Ik heb dus een beetje mogen meemaken hoe het van de grond kwam en hoe ongelooflijk enthousiast deze man is m.b.t. klimaatgeschiedenis.
Inmiddels weten we dat het geen vier delen werden, maar mogelijk acht, en deel zes komt als het meezit binnenkort uit, over de periode 1751-1800, dus ik hoop nog mee te maken dat het deel van de 20e eeuw uitkomt 
En niet alleen voor klimaatfreaks. Het zijn heerlijk leesbare boeken, waarin ook nog gedetailleerd wordt geschreven over het échte leven in die jaren.
Detail: de heer Buisman is zelf inmiddels 88 jaar...

Kortom: een geweldige dag!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten