Rond 4.00 uur werd de hoogste waterstand in Zuid-Holland bereikt. Bij het meetpunt in Rotterdam kwam het water tot 2,71 meter boven NAP. Als het waterpeil daar boven de drie meter was gekomen, zou de Maeslantkering sluiten.
De laatste keer dat de waterkering dicht moest vanwege hoogwater was in 2007, maar toen was het waterpeil lager. De schuiven van de Oosterscheldekering en de Hollandse IJsselkering zijn dinsdagavond wel gesloten vanwege hoogwater. Woensdagochtend even na 8.00 uur werd de Oosterscheldekering weer geopend. De waterstand aan de Noordzeezijde is gelijk aan de Oosterscheldezijde en daarmee is het gevaar geweken.
De laatste keer was tijdens de grote herfststorm op 5 en 6 december vorig jaar.
Schade
De storm heeft relatief weinig schade veroorzaakt. Het Verbond van Verzekeraars schat de totale schade op niet veel meer dan 2 miljoen euro, liet een woordvoerder woensdag weten. ''Het valt erg mee, zeker vergeleken met de storm van vorig jaar rond deze tijd. Toen bedroeg de schade meer dan 100 miljoen euro'', aldus de zegsman van het verbond. De wind raasde volgens hem toen over het hele land met veel hogere snelheden.
Bij verzekeraar Interpolis kwamen er slechts 360 schademeldingen binnen. ''Dat is niet veel. Bij de storm vorig jaar waren dat er meer dan 14.000'', aldus een woordvoerster. ''We weten de totale schade nog niet, maar het zal niet veel meer dan 3 ton bedragen.'' De meldingen gaan vooral over waterschades en omgevallen bomen.
Sleepboot
Een sleepboot verloor dinsdagavond op de Noordzee, zeventig kilometer ten noordwesten van Den Helder, zijn sleep in de storm. De duwbak is woensdag weer vastgemaakt aan de sleper. Dat maakt de kustwacht bekend.
Met behulp van een helikopter zijn vier mensen neergelaten op de 135 meter lange duwbak om de sleepkabel weer te bevestigen.
De bak, geladen met vijftienduizend ton stenen, was zeventig kilometer ten noordwesten van Den Helder losgeslagen en naar het zuiden afgedreven. De bak passeerde twee platformen, maar vormde hiervoor geen gevaar. Schepen in de buurt waren gewaarschuwd.
De bak, geladen met vijftienduizend ton stenen, was zeventig kilometer ten noordwesten van Den Helder losgeslagen en naar het zuiden afgedreven. De bak passeerde twee platformen, maar vormde hiervoor geen gevaar. Schepen in de buurt waren gewaarschuwd.
Veerdiensten
Door de hoge waterstanden was een aantal veerdiensten van en naar de Waddeneilanden verstoord. Door het hoge water was laden en lossen niet goed mogelijk.
De veerdiensten Ameland-Holwerd en Lauwersoog-Schiermonnikoog lagen er woensdagmorgen uit. Ook de autoveren Terschelling-Harlingen en Vlieland-Harlingen lagen uit de vaart. Later op de dag wordt dat met extra afvaarten gecompenseerd.
De veerboten van en naar de Waddeneilanden varen woensdagmiddag weer volgens de gewone dienstregeling. Dan worden ook extra afvaarten ingezet om het gemis van de ochtend op te vangen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten