vrijdag 10 oktober 2014

En terecht: Nobelprijs voor de Vrede naar Pakistaanse Malala (17)



De Nobelprijs voor de Vrede is dit jaar toegekend aan de Pakistaanse Malala Yousafzay (17) en Indiër Kailash Satyarthi (60).

Dat heeft het Noorse Nobelcomité vrijdag in Oslo bekend gemaakt. De twee zijn onderscheiden voor hun "strijd tegen de onderdrukking van jongeren en voor het recht van alle kinderen op onderwijs".

Malala Yousafzay is de jongste winnaar ooit en ook de eerste Pakistaanse die een Nobelprijs krijgt.

"Het is een voorwaarde voor vreedzame wereldwijde ontwikkeling dat de rechten van kinderen en jonge mensen worden gerespecteerd'', onderbouwde het comité verder de keuze voor het tweetal. ''In door conflicten geteisterde gebieden in het bijzonder, leidt de schending van kinderen tot het overdragen van geweld van generatie op generatie.'' 

Het comité laat verder weten het belangrijk te vinden dat "een hindoe en een moslim, een Indiër en een Pakistaanse samen optrekken in de strijd voor onderwijs en tegen extremisme". India en Pakistan hebben diverse oorlogen gevoerd.

''De strijd tegen onderdrukking en voor de rechten van kinderen en jongeren draagt bij aan een 'broederschap tussen naties' die Alfred Nobel in zijn testament heeft omschreven.''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten