woensdag 26 augustus 2015

Gevarieerde zomer

Ik hou er wel van!

Bron: nu.nl


Meer zon en regen in zomer 2015

De afgelopen zomer was een seizoen vol extremen. Tropische temperaturen wisselden zich af met koude dagen en veel regen.
Dat meldt Weeronline woensdagochtend.
Tot zes keer toe werd warm weer aangekondigd, dat werd opgevolgd door koudere dagen, zware onweersbuien en zelfs een zomerstorm.
Dankzij de warme maand augustus valt de zomer dit jaar gemiddeld genomen warm uit, met 17,5 graden Celsius tegenover 17 graden normaal. Maar ook de hittegolf begin juli maakte dat de zomer een halve graad hoger eindigt dan gebruikelijk.

Tropische dagen

Bovendien was de zomer vrij zonnig, met 670 zonuren tegen 608 normaal. Vooral in de maand juni scheen de zon volop, meer dan in de daarop volgende twee maanden.
De zomer van 2015 telde vijf tropische dagen met temperaturen boven de 30 graden. In het Limburgse Archen was het maar liefst dertien dagen tropisch warm. Aanstaande zondag zou in die regio wel eens de veertiende dag kunnen worden, volgens Weeronline, omdat de temperaturen vanaf vrijdag weer gaan oplopen.

Zomerweer in Nederland


Regen

Toch viel er ook een grotere hoeveelheid regen dan normaal, circa 260 millimeter tegen de gebruikelijke 225 millimeter. De zomer begin in juni nog vrij droog, met minder dan de helft van de normale 68 millimeter neerslag. In grote delen van het land was er toen sprake van droogte.
In juli viel meer regen dan gebruikelijk en augustus had te maken met lange regenachtige periodes. Lokaal viel er volgens het weerstation in 24 uur de hoeveelheid regen van een maand, zo'n 78 millimeter.
Met nog een aantal regenachtige dagen te gaan zal augustus als  'zeer nat' de boeken in gaan en hierdoor valt de zomer van 2015 in totaal ook nat uit. Volgens de voorspellingen van Weeronline zou deze zomer in de top 10 van natste zomers kunnen eindigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten