maandag 24 augustus 2015

Thalyshelden

Het gebeurde alweer enkele dagen geleden. In de Thalys van Amsterdam naar Parijs was ook een Marokkaan met o.a. een kalashnikov. Een Amerikaanse militair die na zijn missie in Afghanistan op vakantie in Europa was, hoorde het doorladen en aarzelde geen moment. Samen met een collega en met een Amerikaanse student en een Britse zakenman overmeesterden ze de Marokkaan, die zelf beweert dat de wapens in een park zijn gevonden (yeah right) en hij alleen maar een overvalletje wilde doen.

Ik ben altijd voorzichtig voor westers "patriottisme", maar deze mannen zijn echt helden!

Dit moet u weten over het incident in de Thalys

Vrijdagavond werd aan boord van een Thalys in Noord-Frankrijk een man met een kalasjnikov overmeesterd. Dit moet u weten over het incident. 
Een Amerikaanse militair zag in de Thalys opeens een man met een wapen. 
Spencer Stone zag de 25-jarige verdachte lopen met een wapen dat leek op een AK-47. Samen met een andere Amerikaanse militair besloten ze de man te overmeesteren. Een Amerikaanse student en een Britse zakenreiziger hielpen.
De man verzette zich en bleek meerdere wapens te hebben. 
Naast een kalasjnikov droeg de verdachte ook een ander vuurwapen met meerdere magazijnen en een mes bij zich. Met dat mes verwondde hij Stone. De militair werd korte tijd in het ziekenhuis opgenomen. Het drietal wist de man uiteindelijk te overmeesteren door hem te wurgen en hem op zijn hoofd te slaan met een van de wapens.
De Amerikanen worden gezien als helden. 
Burgemeester Frédéric Leturque van Arras heeft de mannen voor hun moedige optreden een medaille van zijn stad uitgereikt. De Amerikaanse president Barack Obama spreekt van een heldendaad, net als de Franse president François Hollande.
Frankrijk is in hoogste staat van paraatheid gebracht. 
Dat maakte de Franse minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken zaterdag bekend. "Het dreigingsniveau is erg hoog. Onze mobilisatie is totaal", stelde de minister. Ook de Nederlandse veiligheidsdiensten houden de situatie scherp in de gaten en minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie is door Cazeneuve bijgepraat over de aanslag. In Duitsland gaan stemmen op voor een betere beveiliging van treinen en België gaat treinen scherper controleren.
De dader, een 25-jarige Marokkaan, wordt ondervraagd.
Volgens zijn advocaat is hij geen terrorist, maar wilde hij een overval plegen op de trein. Volgens de Franse politie is de man echter een bekende van de veiligheidsdiensten en reisde hij in 2014 als jihadist naar Syrië. Hij zou door de Spaanse veiligheidsdiensten in de gaten worden gehouden vanwege zijn radicale sympathieën. De man werd volgens de BBC geboren in het noorden van Marokko, en hij verhuisde in 2007 naar Spanje.

(nu.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten