dinsdag 21 juli 2020

Corona is niet weg, integendeel

We zijn coronamoe, willen weer feesten, samen komen, knuffelen! Maar corona steekt hier en daar de kop weer op.
In Hillegom zijn in enkele dagen al 23 besmettingen gevonden die aan elkaar gelinkt zijn en waarschijnlijk als bron een café hadden. Wie 11 juli 's avonds in De Kleine Beurs was moet thuisblijven en contact opnemen met de GGD, wie er tussen 8 en 16 juli waren moeten zich melden als ze klachten krijgen. Het café sloot de deuren toen vier bezoekers besmet bleken. Ook de eigenaar en enkele personeelsleden zijn besmet. 

Mogelijk zijn inmiddels honderden andere mensen besmet door deze uitbraak. In het radioprogramma Nieuws en Co werd gezegd dat het ongewoon is dat één persoon 23 mensen besmet en dat iedereen in zijn/haar buurt positief testte. Dat heeft men nog niet eerder meegemaakt, aldus Sjaak de Gouw van GGD Hollands Midden.

Er waren genoeg voorzorgsamaatregelen. Toch is er een onbekend besmet persoon binnen gekomen die waarschijnlijk zelf niet wist dat er iets mis was.

De GGD roept daarom op om ook bij lichte klachten zoals een loopneus of niezen een test te doen. Ik denk dat ik dan wel om de dag naar de teststraat moet (20 km verderop, niet met OV natuurlijk als je klachten hebt, wel met de auto als je die hebt, het is namelijk een drive-in) vanwege mijn aanleg voor hooikoorts en astma ;-)

Ook bij een huisartsenpost in Nieuw-Vennep en een restaurant in Wanneperveen zijn meerdere mensen besmet. In Goes zijn na twee feestjes vooral jongeren van 16-19 jaar besmet en mensen rond de 45 jaar (waarschijnlijk hun ouders), het was druk bij de teststraat, aldus de NOS.
De lokale voetbalclub van Goes schrapte de trainingen toen twee spelers besmet bleken. De trainer weet niet of de spelers ook op de feestjes waren.

Alle BOA's en andere medewerkers Toezicht & Handhaving in Schiedam moeten twee weken in quarantaine nadat negen medewerkers positief zijn getest.

Ook in andere vakantielanden leeft het virus weer op. Vaak zijn familiebijeenkomsten en het uitgaansleven de besmettingslokaties. In Spanje werd in verschillende delen van het land het nachtleven beperkt, in Catalonië en Valencia werden bars en clubs 's nachts gesloten. In Barcelona werd een strand gesloten omdat het te druk was. In drie weken tijd is het aantal Spanjaarden dat het virus heeft opgelopen verdrievoudigd (van 8 op de 100.000 naar 27 op de 100.000).

In België nemen de besmettingen ook weer toe. Oorzaak zijn ook daar meestal (familie)-evenementen. Er zijn (nog) geen maatregelen genomen. Het Belgische corona-crisiscentrum roept op om "niet te zot" te doen.

Een Belgische familie vierde vakantie in Cadzand, twaalf van de vijftien familieleden bleken besmet te zijn. Ze zouden in België  al besmet zijn geraakt, aldus de GGD. Het familie-uitje was naar aanleiding van de grootouders, die vijftig jaar getrouwd waren. Voorafgaand aan het weekje Cadzand was er een besloten bijeenkomst op het gemeentehuis. De grootmoeder kreeg zware hoofdpijn en koorts en is erg zwak, de anderen waren vrij moe, sommigen verloren hun reuk en smaak maar het was gelukkig niet heel ernstig, aldus de gouden bruidegom.

Frankrijk heeft besloten dat er niet alleen in het OV, maar ook in afgesloten openbare ruimtes zoals musea, banken, café's, winkels, kerken en bioscopen mondkapjes gedragen moeten worden. 

Het goede nieuws (is alweer een week oud) is dat in de tweede week van juli ruim 75.500 Nederlanders zich hebben laten testen en slechts een half procent positief was.

Toch maakt het zorgpersoneel zich zorgen, blijkt uit een enquête van RTL Nieuws onder ruim 750 zorgmedewerkers. Ze hebben veel ellende meegemaakt, o.a. in verzorgingshuizen. Van de ondervraagde medewerkers verwacht 88% dat een snelle tweede golf personeelsuitval zal veroorzaken, 1 op de 5 verwacht zelf uit te vallen, 435 denkt klaar te zijn voor een nieuwe golf deze zomer, 70% denkt klaar te zijn voor een nieuwe golf in de herfst.

Uitslagen van de enquête
Totaal aantal respondenten: 752
33 procent werkt in het ziekenhuis
67 procent werkt in een verpleeghuis

Klachten door het werken tijdens coronacrisis:

53 procent is meer prikkelbaar/snel geïrriteerd
45 procent heeft last van slapeloze nachten
60 procent heeft last van stress
81 procent heeft last van vermoeidheid
41 procent geeft aan echt uitgeput te zijn

Hulp zoeken of ziek melden

75 procent heeft geen hulp gezocht voor de klachten
89 procent heeft zich niet ziek gemeld voor werk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten