maandag 27 juli 2020

The Great British Bake Off

Afgelopen weekend kreeg ik allerlei leuke berichtjes te lezen. O.a. hoe zit dat met de vuile vaat in The Great British Bake Off? Daar worden heel wat schalen, vormen en weet ik veel wat nog meer vuilgemaakt. En daar hebben ze vast één of meer vaatwasmachines voor. 

Toch?

Niet dus, aldus cheatsheet.com

De deelnemers zitten in een tent om een soort plattelandsdorpsfestival-achtige sfeer te creëren. Geen airco, geen massa koelers, vrieskasten of apparatuur, alleen het hoognodige. En geen vaatwasmachine. Al die potten, pannen, kloppers, mixers en nog meer worden met de hand gewassen. Dat is ten eerste omdat vaatwassers, die veel zullen moeten draaien, teveel lawaai maken tijden de opnamen (die tent is niet supergroot).
Maar omdat er ook veel plakspul op het vaatwerk zit, zal een vaatwasser daar moeite mee hebben. Denk aan karamel en chocoladestroop. 

En dus is er een mevrouw, ja, één mevrouw, die de vaat doet. Iva Vcelak doet dat gewoon met de hand en elk seizoen heeft ze daarvoor 1000 droogdoeken, 80 sponzen en ruim 36 liter vaatwasmiddel nodig. Ze is tot 16 uur per dag bezig met de vaat op de set!

Het artikel linkt naar een artikel in de Daily Mail uit 2016, met nog meer geheimen.

Zo moeten de kandidaten ook een psychologische test ondergaan voor ze bij de top 12 kandidaten mogen. Mocht er iemand alsnog voortijdig uitvallen, dan zijn er twee "back-up" bakkers voor geval van nood in de eerste drie weken van de serie.

Verder zijn er twee dames, Faenia Moore en Georgia May, die zorgen voor de ingrediënten en de recepten voor de technische opdracht controleren. Ook zorgen zij ervoor dat alles op de juiste plek ligt zodat er geen kostbare tijd aan zoeken verloren gaat tijdens de opdrachten. Ze leggen ook uit hoe de apparatuur werkt, maar vanzelfsprekend zullen ze niet te hulp schieten als er bijvoorbeeld iets schift.
Deze dames werken vanuit een tent die aan de hoofdtent vastzit, waar de deelnemers niet mogen komen. Hier staan de ingrediënten in bakken, opslag en koeling. Daags voor de opname wordt er voor elke deelnemer een dienblad klaargemaakt met 12-20 ingrediënten per keer plus gebruiksvoorwerpen. Dat valt niet altijd mee. Ooit wilde iemand gevriesdroogde frambozen, de enige manier om daar toen aan te komen was: ze uit een doos Kellogg's Special K vissen...
Tot aan het begin van de opnamen kunnen de kandidaten nog wijzigingen aanbrengen. Hebben ze over 10 minuten nog meer frambozen nodig, dan wordt dat geregeld. Niet zelden beslissen de bakkers op het laatste moment nog iets toe te voegen, zoals psyllium  en granaatappelmelasse. Wat de lokale winkel natuurlijk helemaal niet erg vindt. In 2015 werden er 1600 eieren, 130  kg bloem en 150 kg suiker gebruikt.

De creaties worden gepresenteerd in een animatie, die wordt gemaakt aan de hand van foto's die tijdens de set worden gemaakt. Tom Hovey werkt deze met de hand uit en als iemands baksel hopeloos ingezakt, uitgelopen of omgevallen is, probeert hij er nog wat van te maken.

De ovens worden elke dag getest met een vast recept van "Victoria-sponge" (een lichte cakesoort, erg gevoelig voor veranderde oventemperaturen en -omstandigheden, eigenlijk dus een soort kanarie in de kolenmijn!).

In de openingsleader van zowel The Great British Bake Off als "ons" Heel Holland Bakt verschijnt een schattig peutertje met bolle wangetjes en schattige haartjes, dat een hapje versgebakken brood neemt. Dit meisje was vermoedelijk de destijds 2-jarige dochter van iemand uit de crew, maar haar identiteit wordt geheim gehouden.

Het muziekje is gecomponeerd door Tom Howe en wordt gespeeld door strijkers, klokkenspel, piano, gitaar, timbales en een marimba. Er moet een cd te koop zijn met de muziek van de leader en tijdens de uitzending.

Om kliekvorming te voorkomen worden de bakkers in aparte hotel gehuisvest. Om half zeven haalt chauffeur Bob hen op met een twaalfpersoons busje. De kandidaten worden vervolgens gekapt en opgemaakt en om 9 uur begint men te filmen.

Ik weet niet waar ze tegenwoordig zitten, maar in 2016, toen het artikel in de Daily Mail verscheen (en tachtigplusser Mary Berry nog in de jury zat), werden de opnames gemaakt in de tuinen van Welford Park, Berkshire. Het landgoed wordt bewoond door Deborah en James Puxley. Zij krijgen voor de verhuur van de tuinen 3400 Pond per dag.

Inmiddels zal het nog veel meer zijn, maar toen deden 16.000 mensen een poging om tot de laatste 12 kandidaten te mogen horen. Hiervoor is er een castingploeg onder leiding van Anna Beattie, uitvoerend producent van de show. De selectie bestaat uit een aanvraagformulier van acht pagina's, een telefonisch interview, een auditie en technisch bakken voor de camera. Doel is om een representatieve mix van Groot-Brittannië te krijgen van mensen die zowel goed kunnen bakken en tegelijkertijd leuk kunnen babbelen. Daar komt zoals gezegd ook een psychologische test bij kijken, waarin wordt onderzocht hoe de potentiële kandidaten omgaan met de druk, zoals harde kritiek van de jury of afkrakerij in de media.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten