Klik op de foto's voor een groter formaat.
Veel info komt van Krullen in Zwolle.
Kerkstraat 5. Leuk woonhuis uit 1910 met weelderige tuin en een torentje, wie wil dat nou niet? Als ik de route met foto's van Krullen in Zwolle erbij pak, zie ik dat de dakkapel er recentelijk opgezet is.
Rond de Kerkstraat/Pletterstraat heb je mooie uitkijkjes over het water. Wie wil er nou niet zo'n tuintje aan het water met een eigen bootje?
Aan de Kerkstraat 19 staat een herenhuis uit 1905 met Art Nouveaukenmerken met uit-stekende dakdelen, een serre op de eerste verdieping en een entree met stenen rand. Op de hoek van de eerste verdieping is een sierlijk balkonhekje, meer voor de sier dan voor de veiligheid, schat ik in.
En we gaan weer terug naar de Diezerstraat. Op nummer 113 staat dit winkelwoonhuis van G. G. Post uit 1910. Een ouder pand met een 18e eeuwse klokgevel werd verbouwd met Art Nouveaudetails.
Als je de brug oversteekt bij de Diezerkade zie je aan de overkant een wit huis met nostalgisch aandoende muurreclame. Loop je door naar het Diezerplein 1-7 (wat ik minder gezellig vind dan de Diezerstraat en omgeving), dan vind je een blok van zeven winkels. Vooral in de hoek zie je de Art Nouveaustijl terug. Winkels zitten er niet meer in volgens mij, waarschijnlijk wel andere bedrijfjes, en ook bewoning.
Ook de brug over de Stadsgracht is rijk versierd met pelargoniums en vooral petunia's.
Langs de Stadsgracht.
Zwolle heeft zoveel bloemen en schattige pandjes!
Thorbeckegracht 58. Ook dit pand is opgeknapt na het uitkomen van de brochure van Krullen in Zwolle. Het zit strak in de verf en staat er keurig bij. En die lantaarn maakt het helemaal af! Het pand komt uit 1901 en helaas heb ik niet kunnen controleren of het interieur plafonds heeft met Art Nouveau bloemmotieven.
En zo'n erkertje willen we toch allemaal?
Uitzicht over de gracht.
Vispoortenplas 5. Woonwinkelpand uit 1905, in opdracht van G. Lohman gebouwd door Architectenbureau Herder & Hellendoorn. Lohman ging er een tabakszaak/koffie-theewinkel runnen. Helaas is ook hier de winkelpui gemoderniseerd.
Zicht op de stadsmuur
Zicht op de stadsmuur en de Thorbeckegracht
Als je naar Zwolle gaat, moet je naar Waanders in de Broeren!
De Broerenkerk werd in 1466-1512 gebouwd door de Dominicanen. In 1580 woedde de beeldenstorm in Zwolle en werden de Dominicanen weggestuurd, waarna de kerk in verval raakte, tot de protestanten die in 1640 weer in gebruik namen. Het 19e eeuwse orgel is in nagenoeg oorspronkelijke staat en is van J. C. Scheuer. Sinds 1982 is de kerk in het bezig van de gemeente Zwolle. Het orgel wordt nog regelmatig bespeeld.
In 2013 werd de kerk een zeer geliefde boekhandel.
De schilderingen van het gewelf komen uit begin 16e eeuw en werden tijdens een restauratie in 1983 bij toeval ontdekt.
Hier is ook een Tourist Info met wandel- en fietskaarten en andere toeristische informatie. Ook kunnen er rondleidingen worden gedaan in de kerk en het aangebouwde klooster of in de directe omgeving van de kerk.
Melkmarkt 14. Het was even zoeken want deze winkelpui is verstopt achter parasollen. De pui, van Architectenbureau De Herder & Hellendoorn, is van teakhout en is een prachtig voorbeeld van een Zwolse Art Nouveau glasgevel.Melkmarkt 49, Hier staat een herenhuis uit 1731, maar met een leuk Art Nouveaudetail detail waar je even naar moet zoeken. Oorspronkelijk was het een woonhuis, tegenwoordig een restaurant.
Rechts van de entree vind je deze brievenbus van rond 1900. Er staat een gestileerde dierenkop op met wijdopen bek (die inmiddels dichtgemetseld is).
In de Korte Kamperstraat zocht ik tevergeeft naar een voormalig schoolgebouw met Art Nouveaudetails. Wel vond ik een stukje zeer vergane glorie op de hoek met de Kamperstraat: een vaag restant gevelreclame en een deur die volgens mij al langere tijd niet meer als zodanig heeft gefunctioneerd...
Verder naar deel 5
Verder naar deel 5
Geen opmerkingen:
Een reactie posten