Voor deel 4 klik hier.
Klik op de foto's voor een groter formaat.
Veel info komt van Krullen in Zwolle.
Melkmarkt 10. Geen Art Nouveau, wel interessant! Volgens een analyse in Trouw van Dirk J. de Vries (consulent Rijksdienst voor de Monumentenzorg, gepromoveerd op middeleeuwse bouw) bestond dit adres al rond 1400, toen Zwolle vanwege brandgevaar daken van riet en stro liet vervangen door stenen daken. In 1474 is het pand grondig verbouwd, het dak en de gotische voorgevel zijn uit die tijd. Het houtwerk is eiken, wat vooral voor de veertiende eeuw werd gebruikt.
Het is niet bekend wie er in 1474 woonde. Het voorhuis was het bedrijf, het achterhuis de woning.
Waarschijnlijk zaten er in de voorgevel aanvankelijk trappen, torentjes en pinakels, maar in de 18e eeuw raakten die uit en werd de gevel verbouwd naar de huidige vorm.
In de 19e en 20e eeuw werden dergelijke middeleeuwse huizen te duur om in te wonen omdat ze moesten aangepast aan de moderne eisen (zoals sanitair). Veel van dit soort panden werden winkels. In 1920 werd het pand gerestaureerd. In de tijd dat Trouw het artikel schreef (1994?) zat De Slegte er, nu Sissy Boy.
Op de hoek van de Grote Markt en Luttekestraat staan een paar juweeltjes! Allereerst Luttekestraat 4. Hier stond eerder een stadswaag. In 1904 werd het linkerdeel daarvan gesloopt en vervangen door een prachtig woonwinkelpand. De dakkapel is al mooi met het ijzeren balkonnetje, maar de ijzeren windvaan met het jaar 1904 erop maakt het nog mooier!Onder de dakkapel zit een stenen erker met halfronde vensters aan de zijkant, maar die vensters zie je beter op de volgende foto.
Luttekestraat 4. Helaas is de winkelpui in 1968 vervangen door een moderne pui.
Dit pand staat op de Luttekestraat 14-16 en blijkt N Brands Modehuis van Nikkie Plessen te zijn. Ik heb echter meer interesse in Art Nouveau dus dat wist ik niet toen ik de foto maakte. Ook niet, dat nr. 14 het geboortehuis van schrijver/dichter Potgieter was... Om één of andere reden staat dit mooie pand ook niet in de lijst van Krullen in Zwolle. Jammer, want het komt uit 1903 en heeft mooie details. Het kostte me wat googlewerk om er achter te komen dat het in opdracht van G. Kamphuis is gebouwd in een "eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Renaissance en Art Nouveau".
Detail van Luttekestraat 14
Luttekestraat 32 (1910, G. G. Post). De straat werd na 1900 een luxe winkelstraat en heeft daarom veel Art Nouveau. De pui van deze winkel met bovenwoning is nog authentiek en bevat de naam van de architect.
Luttekestraat 56. Smal woonwinkelpand uit 1905. De winkelpui is in 1974 gemoderniseerd.
Luttekestraat 52. Hier was vroeger tabakszaak Kreno. Het is door de luifels niet te zien maar de bovenkant van de etalage heeft glas-in-lood.
Tegenwoordig is het een damesmodezaak, vroeger zat hier Sigarenfabriek A. Hillen. Op het dak staat Mercurius. Het pand zelf komt uit 1883, in 1909 liet eigenaar Levensverzekeringsmaatschappij Utrecht de winkelpui verbouwen. In 1914 nam A. Hillen de zaak over.
Het pand werd in 1908 door G. G. Post gebouwd in opdracht van geweermaker en verkoper van jachtbenodigdheden Th. Bremer. Er staat nog steeds "wapenfabriek" op de gevel. De stalen dingen boven de grond zijn ventilatieroosters. En ook dit pand heeft een mooi erkertje, dat tevens als snoezig balkonnetje dient voor de tweede etage. Zou het stevig genoeg zijn...?
Ik heb het niet gecontroleerd, maar het winkelinterieur moet ook nog steeds authentiek zijn met o.a. de wapenkasten, toonbank en etalages en in de bovenwoning de stucplafonds.
Op de Eekwal 7 staat deze stadsvilla uit 1902 (G. G. Post). Er staat een mooi gesmeed hek omheen en alles staat strak in de verf. Mooi om te zien hoe men zulke monumentale panden zo goed onderhoudt! Dat geldt voor heel Zwolle, al is het natuurlijk eeuwig zonde dat er met name in de naoorlogse jaren zoveel gesloopt en verbouwd is omdat men het ouderwets vond. Dit geldt niet alleen voor Zwolle. Maar ook dit pand ziet er nog net zo mooi en fris uit!
Grappig.
Stadsgracht
Stadsgracht
En we zijn weer bijna rond, daar is de Sassenpoort weer!
Peperbus
Geen opmerkingen:
Een reactie posten