woensdag 8 juli 2020

Fotosafari: Art Nouveaupandjes zoeken in Zwolle 3

Voor deel 2 klik hier.
Klik op de foto's voor een groter formaat.
Veel info komt van Krullen in Zwolle.

Deze twee glas-in-loodraampjes zag ik in de buurt van de Grote Kerk.

Eindelijk de eerste Art Nouveaugevel gevonden! Het pand op de Sassenstraat 16 bestond al, maar kreeg in 1910 een nieuwe winkelpui, bestemd voor de boek-, muziek- en kunsthandel van J.Tamse. Het ontwerp is van G. G. Post. De monumentale winkelpui heeft een hardstenen rand met decoratieve Art-ouveauversieringen. De kozijnen van de etalage zijn van teakhout en de teakhouten deur heeft geslepen glas-in-loodramen. Zo mooi ook hoe de ramen meebuigen!

Ik word heel erg vrolijk van dit soort gevels! Maar Zwolle heeft meer moois.

Sinds 1843 was op de Oude Vismarkt 9 een meubelmakerij van de firma F.J. Schoemaker gevestigd. Na een brand in 1907 werd een nieuw modern bedrijfspand gebouwd in een strakke Art-Nouveaustijl, ontworpen door M. Meijerink. Het pand is opgetrokken in een witte verblendsteen, afgewisseld met lichtgroene steen. Op de eerste en twee verdieping waren de meubelwerkplaatsen gevestigd, op de begane grond de meubeltoonzaal. Het grote boogvenster zorgde voor een optimale lichtinval. De bovenste verdieping met het mansardedak is in chaletstijl uitgevoerd (bron: Krullen in Zwolle)

De buren op nummer 7 hebben deze mooie entree.
En als je hoger kijkt, zie je een schattig dakkapelletje. Dit pand komt uit 1895.
Aan het begin van de Diezerstraat staan deze drie klassieke schoonheden. Het linkerpand komt uit 1743, het middelste pand uit 1738 en het rechterpand uit 1762. Eeuwen later vond men het belangrijker de onderste verdiepingen zo modern mogelijk te maken. Efficiënter, waarschijnlijk. Maar wel jammer. Hoewel ik het houtwerk van het linkerpand nog wel aardig vind.
Diezerstraat. De meesten kijken naar de etalages, maar wie omhoog kijkt ziet allerlei mooie geveltjes. Op nummer 20, links, zie je een gebogen erker. Het pand komt uit 1910 en is ontworpen door H. J. Voogden. De winkelpui is ook hier gemoderniseerd.
Spelen met de telelens op de aartsengel Michael goed in beeld te kunnen krijgen.
Een paar Art Nouveaupanden op de Diezerstraat 32-36, ook van H. J. Voogden. Deze panden komen ook uit 1910. Ze hebben dezelfde indeling, maar verschillende details. In 1930 werden de panden gemoderniseerd en tot 1973 zat V&D er in. Het was helaas lastig te fotograferen omdat het druk was.
Gelukkig kon ik deze mooie muuranker met de typische Art Nouveaukrullen (plus wat stekels tegen de duiven) wel goed vastleggen!
Diezerstraat 40. Geen Art Nouveau, daarvoor is het te oud, maar wel heel mooi en rijk bewerkt. Delen van het pand komen uit de 14e eeuw!
Deel van de gevel.
Diezerstraat 46. Een pand uit 1906 met een mooie schuine hoek, zoals je wel vaker ziet in deze stijl. Vroeger zat er ook een tegeltableau in die hoek, maar iemand vond dat dat maar weg moest... Het pand werd gebouwd als damesmodezaak in opdracht van N. M. Kamerling. In 1939 kwam schoenwinkel Van Haren er. Aan het logootje te zien zit die er nog steeds. De winkelpui werd in 1964 gemoderniseerd.
De voorkant van Diezerstraat 46, hier gelukkig nog wel met de mooie tegels.
Diezerstraat 50. Ooit in 1906 door H. J. Voogden ontworpen als woonwinkelpand voor de hoedenwinkel van A. Hendriksen. Ik vind het vrij strak voor een Art Nouveauontwerp, maar de ronde hoeken van de ramen vind ik weer erg mooi. Helaas is ook hier de onderpui gesneuveld...
Diezerstraat 54, uit 1725. Vol decoraties, ook glas in loodramen. Gelukkig is de onderpui niet al te erg gesloopt.
Detail van Diezerstraat 54.
Diezerstraat hoek Rodehaanstraat. De Statenzaal werd onder rijksbouwmeester Jacobus van Lockhorst in neogotische stijl gebouwd. De bouw begon in 1895 en duurde drie jaar. In 2009 werd het pand gerestaureerd.
Rodehaanstraat 7. Mooie winkelpui van een pand dat in 1903 werd ontworpen door H. J. Voogden. De firma G. Hogenkamp had hier een schoenwinkel. De pui is nog in originele staat (ja, gelukkig, het kan dus wel!).
Kiekje van het centrum. De lucht dreigde, maar gelukkig bleef het verder droog.
Diezerstraat 93-93a. Het pand is 19e eeuws, in 1903-1904 maakte Architectenbureau de Herder & Hellendoorn in opdracht van eigenaar J. S. Meulenhoff een geheel nieuwe winkelpui. Hier kwam apotheek "Het Witte Kruis" en dat zie je aan de teksten op de gevel en in het midden een afbeelding van Asclepias, de Griekse god van de geneeskunst. De paarse kleur hoort erbij en de vensters en deuren zijn van teakhout. Terecht geplaatst op de lijst van Rijksmonumenten!
Detail van het raam met daarboven tekst.
Ooit zat hier een apotheek.
De bovenverdiepingen. Maar gelukkig is hier de onderpui ook nog in originele staat!





Verder naar deel 4

2 opmerkingen:

  1. In het pand Diezerstraat 93 zat vroeger een luxe bloemenwinkel met de naam Flora. Adembenemend mooie bloemwerken toen in de etalages. Zo zonde dat die weg is gegaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Echt goede bloemisten zijn een feestje om te zien. In de Zeven Alleetjes zit er ook een. Dat mag met recht "bloemkunst" heten.

    BeantwoordenVerwijderen