woensdag 8 juli 2020

Fotosafari: Art Nouveaupandjes zoeken in Zwolle 2

Voor deel 1 klik hier
Klik op de foto voor een grotere afbeelding.

Door de Sassenpoort ging ik de Sassenstraat in, op zoek naar de eerste Art Nouveaypandjes. Aanvankelijk liep ik niet helemaal goed en kwam ik op de Grote Markt terecht, waar veel terrasjes waren. Maar ik wist gauw de draad weer op te pakken.
In de Sassenstraat zag ik deze etalage met nogal bijzondere schilderijen...!
Zijstraatje van de Sassenstraat
Dit pand op de Sassenstraat 56 stond niet in mijn route beschreven, maar ik vind 'm te mooi om niet te fotograferen!
Veel oude panden missen de onderkant van de voorgevel omdat er een flinke etalage in moest. Gelukkig hebben ze op de Sassenstraat 52 in ieder geval de randen in tact gelaten! Het bedrijf, de muziekhandel Reichenbach, bestaat bijna 175 jaar, maar ik weet niet hoe lang ze in dit pand zitten.
Als je zo'n chique krulletje boven je kozijn had, zat je er vaak warmpjes bij.
Sassenstraat 21. Staat ook niet in de route vermeld, want geen Art Nouveau. Het gebouw is van ca. 1880, maar de kern is ouder. In het midden is in 2019 een gevelsteen geplaatst omdat men aanneemt dat 400 jaar eerder Gerard ter Borch hier werd geboren.
Gerard ter Borch werd ook de Rembrandt van het Oosten genoemd, zijn werk hangt in vele musea. In de jaren dertig van de zeventiende eeuw maakte hij met zijn zus Gesina verschillende stadsgezichten van Zwolle. aan de hand van de tekeningen is een historische route samengesteld: "Door het oog van Ter Borch". Hm, leuk idee voor een volgend uitstapje? De app vind je hier.
Op weg naar de Grote of St. Michaelskerk. Op de Grote Markt is zelfs in de anderhalvemetermaatschappij genoeg ruimte voor de terrasjes!
De huidige kerk komt uit de 14e-15e eeuw en is gebouwd op de plek waar eerder een houten kerkje (10e eeuw) en een romaanse kerk uit ca. 1200 stond. Na blikseminslagen in 1548, 1606 en 1669 was de 115-120 meter hoge toren erg verzwakt geraakt. Op 17 december 1682 stortte de toren in. Op de plaats van de toren werd een achtzijdige consistoriekamer gebouwd (1686). Op internet is de kerk terug te vinden als "Academiehuis". Er worden orgelconcerten en rondleidingen gegeven en er is een boekenmarkt.
Straatnamen verzinnen... Je vraagt je regelmatig af waar sommige namen vandaan komen!
De steeg ligt tussen het Grote Kerkplein en de Grote Markt. Ter dood veroordeelde misdadigers liepen van de gevangenis naar de Grote Markt, waar ze terecht gesteld werden. Dat idee maakte hem waarschijnlijk kortademig, maar er wordt ook gezegd dat ze hier hun laatste adem haalden voor ze terecht werden gesteld.
Terrasje op de Grote Markt met bloemen in Erlenmeyerglazen.
Een hoekje bij de Grote Kerk wordt een schattig terras.
Grote Kerk. Ik vermoed zomaar dat dit Koning David is.
Grote Kerk
Grote Markt

Bij de Grote Kerk. Wat een gezellig zitje!
Oei... En toen begon het te regenen! Schuilen onder één van de parasollen!

Het plensde even hard, maar gelukkig duurde het niet veel langer dan een kwartier.


Verder naar deel 3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten