maandag 27 december 2004

Aziatische horror

En toen trilde de aarde bij Sumatra. Niet zo'n beetje, nee, met 8,9 kan je echt spreken van een enorme aardbeving, of eigenlijk: zeebeving.

De gevolgen zijn ongelooflijk. We hebben het op TV gezien, en het zal morgen breed in de kranten staan.

Hoe zwaar de beving was, blijkt wel uit het feit dat Oost Afrika uren later ook te maken kreeg met de tsunami, daar vielen ook enkele doden.

De inwoners, toeristen, mensen die er vanwege hun werk zaten, zij waren op dat moment gelijk. Ze verloren alles, velen verloren ook hun leven. "Ja, maar de westerlingen hebben een verzekering!" hoor ik veel mensen al roepen. En waarschijnlijk had je die uitspraak ook wel verwacht van een linkse rakker als ik. Maar veel verzekeringen dekken geen "natuurschade". De toeristen hebben gelukkig hun huis elders en die vakantiespullen zijn wel te vervangen, maar van de mensen die er wonen kan je dat niet zeggen, die zijn huis, haard en dierbaren kwijt.

Maar: alle mensen, rijk, arm, toerist of bewoner, iedereen die er was heeft iets heel traumatisch meegemaakt.

Ik lees de ooggetuigenverslagen die zowel door "de lokale bevolking" als door "de toeristen" zijn geschreven en huiver.

De EU heeft 3 miljoen euro beschikbaar gesteld. Op Sri Lanka alleen al, zijn 1 miljoen mensen rechtstreeks getroffen. Da's 3 euro p.p. om een nieuwe start te maken, en dan heb ik het nog niet eens over India, Indonesië, Thailand, Myanmar, en al die andere landen die zwaar getroffen zijn...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten