Het kan verkeren. Er zijn meer boterzachte winters geweest die later alsnog de diepvries open deden. Recentelijk nog: 2012. In januari bloeiden de narcissen (de gewone, niet de vroege zoals February Gold) en waren alle struiken en bomen al in vroege lentestemming. In februari sloeg het om en kregen we zelfs temperaturen onder de -20! Dit gaf overigens een enorme klap aan de fruitteelt in met name Flevoland.
Met kerst 1953 bloeiden volgens sommige bronnen de goudsbloemen en werden er nog aardbeien geplukt, maar in februari 1954 was er een Elfstedentocht.
Het kan dus nog alle kanten op, ook al zijn we bijna halverwege de meteorologische winter. Ja, we kunnen zo’n boterzachte winter à la 2007 of 1989 krijgen, maar het spreekwoord “als de dagen lengen gaat de winter strengen” is ook niet uit de lucht komen vallen.
De zachte winter vind je terug in de natuur en de tuinen. Ik heb al meldingen van ranonkels en Spaanse margrieten, er bloeien nog rozen, mijn budleya (vlinderstruik) loopt gewoon vrolijk uit en ook de vaste planten die bovengronds afsterven in de herfst komen weer op. De tuinchrysanthen komen boven de grond en lopen weer uit, die pakken het dubbel aan.
De voederbollen voor de vogels zitten vol stengeltjes van het uitgelopen zaad 😀
Het onkruid tiert ook welig… Dat is weer minder…!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten