dinsdag 14 januari 2014

Zachte winter

Amara: Clematis in mijn tuin loopt al uit http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/amara-clematis-mijn-tuin-loopt-al-uit

Het weer. Bron van eeuwige discussie. Winterhaters hebben deze week in ieder geval niets te klagen, want het blijft zacht. Is dat uitzonderlijk, vragen wij aan RTL Nieuws-weervrouw Amara Onwuka.
Dit zachte weer, is dat normaal?
"De afgelopen week was uitzonderlijk zacht, en ook deze week blijven de temperaturen hoger dan normaal. De wind komt overwegend uit het westen, en dat betekent warme lucht. Maar het kan ook zo weer omslaan. Zo toont de zogeheten pluim van het KNMI dat het volgende week minder zacht zal worden en de waarden gaan bewegen naar normale temperaturen van plus 4 tot -1 graden Celsius."
Hoe zat dat dan in vorige jaren?
"De winterliefhebber is de afgelopen jaren flink verwend. Dat had te maken met blokkades in het stromingspatroon. Van die blokkades is deze winter nog geen sprake geweest. Maar wat niet is, kan nog komen."
Wat kunnen we op de lange termijn verwachten?
"Dat is moeilijk te zeggen. Voor kou hebben we oostenwind nodig. En de modellen zijn daar niet eensluidend over. Mocht die vorst er inderdaad komen, dan is dat in ieder geval funest voor de clematis in mijn tuin. Die is al aan het uitlopen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten