maandag 27 januari 2014

Weerweetje

Vandaag is de naamdag van Sint Ludgerus, wat voor Dronten wel interessant is, want de parochie van Dronten is naar deze bisschop uit de 7e eeuw genoemd. Volgens de legende verjoeg hij door een wonder vraatzuchtige wilde ganzen van het land. Rond deze tijd keren de wilde ganzen ook terug uit het zuiden. Voor de volksweerkunde heeft Ludgerus verder geen betekenis.
Gisteren was het Maria Boodschap, de dag waarop men viert dat de engel Gabriël Maria aankondigde dat ze zwanger was van Jezus, de Messias. Inderdaad, deze datum valt 9 maanden vóór Kerstmis. Deze dag werd al in de 5e eeuw in Constantinopel gevierd en in onze streken zijn er diverse volkswijsheden rond deze dag ontstaan. Allemaal willen ze mooi, helder weer, en vooral ook heldere nachten, want Sterrennacht voor Boodschap klaar, brengt een heel goed boerenjaar!
Overigens zijn er ook mensen die geloven dat God op 25 maart de aarde schiep. Waar dat op gebaseerd is weet ik niet, maar ik vermoed dat het wel eens te maken kan hebben met het feit dat de lente begint. Nou is de natuur nu wel héél vroeg, maar in wat meer normale jaren begint die zich rond 25 maart ook wel te roeren met steeds meer bloemen en groen.
Morgen is de dag van Sint Rupert, de eerste bisschop van Salzburg, die rond 718 stierf. Ook op Sint Rupert meende men dat het weer van die dag bepalend was voor de toekomst: is de hemel op Sint Rupert rein, dan zal die dat ook in juli zijn.
En mocht het eind maart heel slecht weer worden, dan zou ik me ook geen zorgen maken. Op 28 maart is het Sint Gontran, waarvan ik alleen weet dat het een Bourgondische koning was, die blijkbaar vroom genoeg was voor een heiligverklaring en belangrijk genoeg voor een weerspreuk: brengt Sint Gontran storm en wind, de sikkel is de boer nog steeds goed gezind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten