woensdag 5 februari 2014

Over diëten


DOOR SIGRID STAMKOT
Zijn we net gewend aan zo min mogelijk koolhydraten eten en groene smoothies als ontbijt, moeten we, als we de trend volgen, niet letten op wát we eten, maar vooral wannéér we eten. En zo blijven er nieuwe diëten langskomen. Het Weerwolf- of Marie Antoinettedieet bijvoorbeeld.
D e nieuwste afvalmethode op een lange lijst van reeds bekende diëten is het Weerwolfdieet. Wat je dan mag, of vooral, wat niet? Alleen water en sap en geen vast voedsel, althans, dat komt later met een uitgekiend eetplan. Klinkt als niets nieuws onder de zon, maar het Weerwolfdieet draait vooral om het tijdstip waarop je het al dan niet vast voedsel tot je neemt: tijdens de volle of nieuwe maan. Want, zo meent website Moon Connection, de maan beïnvloedt het water in ons lichaam, zoals het ook de getijden van de oceaan beïnvloedt. En aangezien je als mens uit nogal wat water bestaat, heeft een volle maan of een nieuwe maanfase invloed op de hoeveelheid gewicht die je kunt verliezen. Het gevolg: een weegschaal die tot wel drie kilo minder aan kan wijzen, zo prediken de makers. Demi Moore en Madonna zijn fan.
Ach ja, er wordt steeds weer iets nieuws bedacht, verzucht Angèle Bakker, gewichtconsulent en oprichter van de website nooitmeeropdieet.nl. Op zich logisch: „Het probleem van overgewicht wordt steeds groter en zowel producenten als consumenten zijn op zoek naar het wondermiddel, dat nog steeds niet is gevonden. Dus moeten er steeds weer nieuwe diëten worden verzonnen.”
Het Marie Antoinettedieet, bijvoorbeeld. Goed nieuws: daar is taart toegestaan. Niet voor niets was één van de favoriete uitspraken van de Franse koningin „Laat hen taart eten”. Ook liet ze regelmatig als ontbijt warme chocomelk met een gebakje aanrukken. Het geheim, aldus Karen Wheeler in haar vorige week uitgekomen boek The Marie Antoinette Diet: Eat Cake and Still Lose Weight, schuilt hem in de momenten waarop je wat eet. Zwaar ontbijten om de verbranding aan het werk te zetten en een licht diner, zoals de Hoogheid deed, omdat je kort daarop toch je bed instapt. Wederom niets nieuws, want kennen we niet al het Reversedieet, waarbij je afvalt door het diner als ontbijt te nuttigen?
„Het ergste is”, zo stelt Bakker, „dat mensen toch gaan hopen dat het zal gaan werken en het dus uit gaan proberen. Ieder dieet werkt in het begin: het is logisch dat je met vasten of voedingsrichtlijnen in eerste instantie afvalt. Dat is ook niet het lastigste, het gaat er om dat het overgrote deel van de mensen dat een dieet start uiteindelijk dikker eindigt. Diëten werken vooral aan de oppervlakte, er wordt niet gekeken naar de oorzaak van het eetgedrag.”
Vasten, bij volle maan eten, ontbijten met taart, geen pakjes en zakjes, geen koolhydraten, groene smoothies: er zijn inmiddels zoveel al dan niet goedbedoelde adviezen dat de afvaller zijn buik er van vol heeft. „Mensen raken echt de weg kwijt”, merkt Bakker. „Ze horen tegengestelde adviezen en weten niet meer wat ze kunnen of moeten doen. Met als gevolg dat ze het dan maar helemaal laten. Het belangrijkste hierin is dat ze weer leren luisteren naar hun eigen lichaam. Als ze bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel krijgen van brood, zouden ze eens vaker een alternatief moeten proberen, veel groenten en meer fruit. Probeer gewoon wat dingen uit en voel hoe het lichaam hierop reageert. Het lichaam kan heel goed aangeven waar het behoefte aan heeft. We zijn alleen verleerd er naar te luisteren. En ontzeg je vooral geen dingen, dat werkt alleen maar averechts.”
Volgens Bakker zijn dus ook het Weerwolf- en het Marie Antoinettedieet niet de broodnodige wondermiddelen. „Het gaat niet simpelweg om alleen minder eten en meer bewegen. Maar waarom zijn er dan nog zoveel mensen met overgewicht? Beter is te kijken naar de redenen waarom we zoveel eten. Het is overal en de porties worden steeds groter. Maar vaak zit het meer achter, moet het afvallen naar de achtergrond en is er eerst acceptatie van het lichaam nodig. Want hoe kun je goed voor je lichaam zorgen als je het zo afkeurt? Begin met positief en mild naar jezelf te zijn, leer te luisteren naar jezelf en jouw behoeftes. Er zijn zoveel factoren die meespelen bij het probleem overgewicht…Het is lastig om succesvol af te vallen voor een lange termijn, maar wel mogelijk.”


Geen opmerkingen:

Een reactie posten