dinsdag 16 september 2014

Je zult er maar bij zijn...

"Zwaksten hard getroffen"
Chronisch zieken en hulpbehoevende ouderen die de pech hebben in een gemeente te wonen die stopt met de vergoeding van huishoudelijke hulp gaan er tot driehonderd euro per maand op achteruit. Dat meldt het Nibud op basis van eigen berekeningen.
Het Nibud rekende zoals ieder jaar in opdracht van Ieder(in), de organisatie van chronisch zieken en mensen met een beperking, een aantal koopkrachtplaatjes door. Ook de samenwerkende ouderenorganisaties zetten het Nibud aan het werk.
Door stapeleffecten pakken de maatregelen van het kabinet voor beide groepen veel nadeliger uit dan voor andere groepen.

Eigen bijdrage
De achterban van Ieder(in) gebruikt veel zorg. Ze worden zowel geraakt door landelijke maatregelen als door lokale. Het kabinet verhoogt de eigen bijdragen voor door de gemeenten geleverde begeleiding en ondersteuning met de helft.
Chronisch zieken met een bruto inkomen tussen de 23.000 en 50.000 euro gaan er daardoor netto per jaar tussen de 200 en 1600 euro op achteruit.

Huishoudelijke hulp
Veel gemeenten bezuinigen op huishoudelijke hulp. Mensen met een inkomen boven het minimum moeten die vaak zelf gaan betalen. Voor wie in een gemeente woont waar dat het geval is, kan het inkomensverlies oplopen tot 4.000 euro netto per jaar.
Maar ook zonder het niet meer vergoeden van de huishoudelijke hulp worden sommige groepen volgens het Nibud hard geraakt.

AOW'ers
Een paar met een modaal inkomen en een lage arbeidsongeschiktheidsuitkering, gaat er door de verhoging van de eigen bijdragen bijna zeven procent op achteruit, als ze zorg gebruiken die de gemeente organiseert.
65-plussers met AOW en een pensioen van 10.000 euro gaan er in diezelfde situatie 3,4 procent op achteruit. Bedraagt het pensioen 30.000 euro, dan daalt hun inkomen met 4,4 procent.

"Onaanvaardbaar"
Ieder(in)-directeur Illya Soffer: "Deze ontwikkeling is onaanvaardbaar. Opnieuw wordt over het hoofd gezien dat chronisch zieken en gehandicapten op meerdere niveaus met bezuinigingen te maken hebben."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten