dinsdag 23 september 2014

Lsd gebruiken en Oma wat vaker thuislaten

Lsd gebruiken en Oma wat vaker thuislaten.
Door Henie gepubliceerd in Wetenschap en onderwijs

Wat is communicatie, wat is doorvragen, wat is aanname, wat is niet invullen voor een ander, wat is open, eerlijk en natuurlijk, wat is luisteren, samenvatten.

Vanaf vandaag ga ik weer meer LSD gebruiken en laat ik OMA wat vaker achter de geraniums zitten. Lsd en Oma, maar ook Nivea, Oen en Anna. Als deze woorden zijn communicatie Ezelsbruggetjes. Communicatie hulpmiddelen, dus denk aan Anna, gebruik Lsd, smeer Nivea, vraag als een Oen en laat Oma wat vaker thuis. 

Communicatie.
Heel vaak maken mensen zich zo druk over zichzelf dat zij niet opmerken wat er met ander aan de hand is. Ze vergeten te luisteren omdat ze zelf zo nadrukkelijk aan het woord zijn. Communicatie, contact met anderen soms een bron van frustratie maar ook een van de mooiste dingen die een mens kan overkomen.

Luisteren!
Enige tijd geleden mocht ik  een leuke cursus bijwonen. Het ging over communicatie op de werkvloer. Blijft een dankbaar onderwerp, te veel communicatie over onzin is niet goed.  Maar te weinig communicatie over ter zake doende  zaken is ook weer niet goed. Kortom we mochten weer om de tafel met ons hele team. We hebben deze trainingen al vaker gedaan en worden begeleid door een pracht docent. Wat een heerlijk mens, hoe zij typetjes neer kan zetten. Hoe ze de vinger op de zere plek legt, geweldig! Het is een actrice met heel veel kennis van zaken. We mochten aan de slag met een aantal ezelsbruggetjes. Natuurlijk levert dat altijd weer leuke situaties op.



Jaaaah, ik snap wat jij bedoelt….
                               Ik weet wat jij wilt!
                                        Ik ken jou zo goed dus ik weet dat jij daar zo over denkt……
                                      

Vanaf vandaag ga ik weer meer LSD gebruiken en laat ik OMA wat vaker achter de geraniums zitten!

Communicatie Ezelsbruggetjes:
Smeer  NIVEA
Vraag als een OEN
Gebruik LSD
Laat OMA wat vaker thuis
Neem ANNA mee

Smeer  NIVEA.
Niet Invullen Voor Een Ander.
Oh, hoe eenvoudig is het niet, wie kent dit gedrag niet. Iemand vraagt je hoe het met je gaat, je zegt dat het goed met je gaat, de ander weet dat er behoorlijk wat met je is gebeurt en geloofd je dus niet, omdat ze: Invult voor een ander….
Gebruik dus NIVEA en net als het product helpt het. De bewustwording van het feit, dat je iets invult voor een ander maakt het al eenvoudiger om het niet te doen.

Vraag als een OEN.
Open, Eerlijk en Natuurlijk.
Deze spreekt wat mij betreft helemaal voor zich zelf. Wees open/geïnteresseerd, wees eerlijk, stel je grenzen, weet je beperkingen,  wees natuurlijk/nieuwsgierig.

Gebruik LSD.
Luisteren, Samenvatten, Doorvragen.
Luisteren is de kunst van het vragen stellen. Je luistert niet alleen met je oren, maar daar gebruik je je hele lichaam voor. Door een goede lichaamshouding laat je de ander zien dat je echt interesse hebt in wat de ander zegt.  Vat het gesprek samen in je eigen woorden, zo weet je zeker dat je goed hebt begrepen wat de ander zegt. Vraag door als iets je niet duidelijk is.

Laat OMA wat vaker thuis.
Oordelen, Meningen, Adviezen.
Ook deze is natuurlijk heel duidelijk, oordelen kunnen we met zijn allen als geen ander, onze meningen daar komen we ook heel graag voor uit, vervolgens spuien we alle adviezen die we maar bedenken kunnen.

Neem ANNA mee.
Altijd Navragen, Nooit  Aannemen.
Als je je bewust af vraagt of dat wat je hoort wel juist  is, dan kunnen er veel misverstanden en achterklap/roddel voorkomen worden. Dus ANNA gaat ook mee in mijn rugzak!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten