dinsdag 27 oktober 2020

Rare tijden

Ik kijk naar de Vuelta terwijl het begint te schemeren. Prachtig Spaans landschap met waanzinnig mooie bergen en... Herfstkleuren, ja, want ook daar is het eind oktober. Na de eerste rustdag zijn er geen coronagevallen geconstateerd daar. Wel is een etappe door Frankrijk gewijzigd eergisteren, net als in de Giro afgelopen week (die op het laatst nog best spannend werd: Kelderman droeg een dag het roze, maar werd uiteindelijk derde na Jay Hindley (New Zealand) en winnaar Tao Geoghegan Hart (UK; spreek uit Teo Gégânhart).

De wintertijd is inmiddels weer ingegaan. Het wordt een vreemde winter, met veel boze mensen en evenveel meningen over het virus, de maatregelen, de toekomst en allerlei andere dingen waarvan bijna iedereen vindt dat zijn of haar mening evangelie is.

Feit is dat we inmiddels de 10.000 besmettingen per dag hebben gehaald.

  • Woensdag 21 oktober: 8.764 positieve tests (+582), 59 doden
  • Donderdag 22 oktober: 9.283 positieve tests (+519), 46 doden
  • Vrijdag 23 oktober: 10.007 positieve tests (+724), 47 doden
  • Zaterdag 24 oktober: 8.669 positieve tests (-1.338), 55 doden (incompleet)
  • Zondag 25 oktober: 10.208 positieve tests (+1.539), 27 doden (correctie van zaterdag)
  • Maandag 26 oktober: 10.353 positieve tests (+145), 26 doden
  • Dinsdag 27 oktober: 10.315 positieve tests (-38), 70 doden
Maar het is moeilijk vergelijken omdat er in de eerste golf amper getest werd en daarbij: er zijn nog steeds mensen die zich niet kunnen laten testen omdat de teststraat te ver weg is om op eigen gelegenheid te kunnen bereiken.

Vanavond weer persco, maar het is een kleintje en er zullen geen nieuwe maatregelen worden genomen. 
Eigenlijk kunnen we weinig anders doen dan ons aan de maatregelen houden (ook al geven ze geen garantie) en afwachten... Dit breekt steeds meer mensen op. Ik red het overigens wel, leuk is anders, maar ik voel me niet eenzaam, overspannen of  zo. Ik kan me voorstellen dat dat voor veel mensen anders ligt. Dreiging van werkloosheid of problemen met studie of opleiding, stress thuis als je (weer) in quarantaine moet wegens gesnotter of gekuch (gelukkig gaat het testen beter - als je tenminste op eigen gelegenheid de teststraat kunt bereiken), alleen in het OV reizen als het noodzakelijk is is ook niet altijd een lolletje als je geen auto hebt, de naderende feestdagen kunnen wel eens heel anders gaan verlopen dan we gewend zijn, en de sfeer wordt ook steeds grimmiger.

Het wordt een vreemde winter...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten