zaterdag 3 januari 2004

De films van deze week

Mijn filmaanraders van deze week! Het aanbod is wel magerder dan in de vakantie. Ik zit eraan te denken om als ik tijd heb ook de andere tv-aanraders op een rijtje te zetten. Let op: dit is allesbehalve objectief!

zondag 4 januari
- Psycho (23.25, Yorin) - klassieke Hitchcock over een heel eng motel... Eén van die klassiekers die je gezien moet hebben, al was het alleen maar voor je algemene ontwikkeling

woensdag 7 januari
- Gone with the Wind (20.30, NET5) - als we het toch over filmklassiekers hebben, is dit één van dè toppers. Bijna 4 uur lang (zal met de reclame erdoorheen een lange zit worden... het is het waard!).
Denk niet dat dit een verfilmd boeketromannetje is! Het "boeketromannetje" is een dik boek dat ik helemaal stuk heb gelezen. In de film zijn er stukken uitgelaten, maar dat stoort niet. Ik ga een poging tot samenvatten doen, maar je moet echt zelf kijken...!
Scarlett O"Hara is een nogal eigenwijs meisje, en als ze ziet dat haar nichtje (sloom in haar ogen, in werkelijkheid een zachte, lieve vrouw die voor haar door het vuur gaat) gaat trouwen met een bepaalde man, besluit ze dat zíj die man (Ashley) moet hebben. Deze obsessie duurt jaren. Scarlett, een dochter van een rijke Zuidelijke grondbezitter (incl. katoenvelden en slaven, voor wie hij overigens goed zorgt, de bediende Mamie speelt overigens een schitterende rol in de film!), maakt gedurende al die jaren heel veel mee. Zo leert ze Rhett Butler kennen, die maling heeft aan alle vormen van (oppervlakkig) fatsoen. Scarlett háát hem!
De Burgeroorlog breekt uit. Scarlett en haar nichtje vertrekken naar Atlanta, waar de oorlog in volle hevigheid woedt terwijl haar nichtje een zware bevalling heeft. En daar is opnieuw Rhett Butler, die Scarlett, haar nichtje en bediende (een onnozel meisje) met gevaar voor eigen leven naar haar huis brengt. Daar treft ze complete verwoesting aan. Scarlett is vastbesloten hard te werken (voor het eerst in haar leven) om het landgoed (Tara) weer te redden, en nu blijkt haar koppigheid een goede eigenschap.
Na de oorlog begint ze een houthandel met haar man, die vermoord wordt. En altijd zijn Rhett en Ashley op de achtergrond: Rhett is de man die verliefd op Scarlett is, terwijl Scarlett zich nog steeds inbeeldt dat zij verliefd is op Ashley. Omdat Scarlett nooit meer in armoe wil leven, trouwt ze Rhett. Daarna gebeuren er enkele drama's...
Tja, als je dit leest, lijkt het toch op een romannetje. Dat is het niet. Met name de scenes van Atlanta onder oorlog zijn indrukwekkend, maar ook de rest van het verhaal, inclusief het inmiddels wereldberoemde einde ("Frankly, my dear...")...
De verfilming is één van de eerste in kleur en de kostuums zijn adembenemend, en volgen qua mode de tijd (toch zo'n 20 jaar) heel goed in de film (van enorme crinoline naar een queue... voor de mensen die geïnteresseerd zijn in kostuumgeschiedenis).

donderdag 8 januari
- Shall we dance (11.30, BBC2) - tijd voor een luchtig niemandalletje met Fred Astaire en Ginger Rogers. Verhaal stelt niks voor, maar er zitten songs in van Gershwin! Verder zijn de kostuums van Ginger altijd leuk voor wie van sjieke kleren houdt  Deze film is uit 1937, maar het verhaal gaat dat Ginger Rogers tijdens de Tweede Wereldoorlog een ban kreeg op overdadig sjieke kleding; vanwege de oorlog was dat toen in Hollywood "not done". Fred Astaire schijnt blij te zijn geweest met die beslissing omdat de weelderige jurken van Ginger hem nogal vaak hinderden bij het dansen...

vrijdag 9 januari
- Top Hat (11.20, BBC2) - alweer Astaire en Rogers! Verwacht geen diepgaand verhaal, maar geniet van de dans en van de jurken van Ginger!
- Highlander (0.05, BBC1) - voor wie wat anders wil dan Fred en Ginger. Verhaal van een man die onsterfelijk is. Uit deze film komt de Queen-klassieker "Who Wants To Live Forever". Beetje fantasy-achtig, ik heb hem al jaren niet meer gezien maar ik denk dat ik ga kijken, want ik ben er veel van vergeten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten