Gronings dorp gaat zelf de crisis te lijf
Column – Consuminderen
Gronings dorp gaat de crisis te lijfGeoeglezeres Janny de Weijs-Krol vertelt enthousiast over de wijze waarop men in haar woonplaats Garnwerd de crisis te lijf gaat en zo voor saamhorigheid en een plezierig leven van de dorpelingen zorgt.
‘Het gaat om de Noaberschap van vroeger, maar met de vrijheid en blijheid van nu’
Noaberschap
Tijdens een bijzondere happening op zaterdag 20 april in Café Hamminghs Doorrit te Garnwerd, werd op hartverwarmende wijze duidelijk hoe de bewoners van dit kleine dorp aan het Reitdiep de crisis, die de samenleving al een poos gijzelt, met een tegenbeweging te lijf zijn gegaan. Een aantal enthousiastelingen zag dat de problemen van de huidige tijd veel mensen niet in de koude kleren gingen zitten. Daardoor kwamen velen in een mineurstemming terecht. ‘Daar moest wat aan worden gedaan’ vond een stel. ‘Want, is het niet zo, dat er in ons dorp zoveel is aan capaciteit, kennis en kunde, waar we met elkaar wat aan hebben?’ Ze maakten plannen, die direct goed werden ontvangen en die ook al eigen levens gingen leiden. Eigenlijk ging het om de Noaberschap van vroeger, die nieuw elan werd ingeblazen, maar met de vrijheid en blijheid van nu.
Vraag- en aanbodwand
Woordvoerster Annemiek Knottnerus vertelt hoe al snel een beweging op poten werd gezet, waarbij de Garnwerders, zonder dat het ze ook maar één cent kost, iets konden doen, waar een andere dorpsbewoner wat aan heeft, maar waar ze zelf ook plezier aan beleven.
Dat dat helemaal lukte, bleek die zaterdag wel in de feestelijk versierde Doorrit, gratis ter beschikking gesteld door Margriet van der Spek en Bert Lange. Al van verre waren de vrolijke klanken van het draaiorgeltje van de familie Terpstra te horen. Verkeersregelaar Harm Wegman was ook van de partij, zodat alle verkeersbewegingen in goede banen werden geleid.
Voor iedereen was er direct koffie, thee of limonade met door Garnwerders gebakken cakes, gebak en feestelijk versierde popcakes. Vanaf het eerste moment was er een feestelijke, opgetogen en optimistische stemming. Daarvoor zorgde o.a. ‘de vraag en aanbodwand’, waarop de dorpelingen de meest uiteenlopende zaken in de aanbieding hadden. Het ging daarbij o.a. om een vegetarisch drie-gangendiner voor vier personen, hulp bij het schoonmaken, een kanotochtje, ontbijt op bed, hulp bij het schrijven van een sollicitatiebrief, het oprichten van een zwerfvuilopruimclub, het voorlezen aan kleine kinderen, een minitheatervoorstelling thuis, orgellessen, gedroogde koemest, boodschappen doen, een tochtje voor vier personen met een boot over het Reitdiep en tocht naar Zoutkamp v.v. en nog veel meer.
Bij de vraagkant werd duidelijk dat niet iedereen in het dorp wegwijs is in de digitale wereld: daarvoor werd flink wat ondersteuning gevraagd.
Garnwerd doet
In haar openingswoord vertelde ‘dorpsburgemeester’ Chris Strijker, gekleed is een feestelijk, roze japon met boa, dat er ontzettend veel initiatieven waren gekomen en dat er zoveel heerlijkheden waren binnengebracht, dat ‘Garnwerd doet. Doe je mee?’al helemaal niet meer stuk kon. Ze dankte dan ook iedereen voor inzet en inbreng en ronselde en passant een club, die na afloop zou helpen met opruimen.
Daarna trad een gelegenheidskoor met leden van de Garnwerder Sjanters en het Lichtekoor op. Ook Gerro Dijk en Josée Timmer waren van de partij. Met het lied ‘We bennen op de wereld om elkaar, om elkaar, te hellepen, nietwaar?’ zat de stemming er direct goed in. Een door solist Rob Timmer gezongen smartlap over het afgrijslijk lot van een woonbootje van Jan met de Pet bleek daarna een tranentrekker. De zangers werden instrumentaal ondersteund door Lieke Bos (accordeon) en Geert Jan Herder (banjo).
In de Doorrit werden verder workshops gegeven en aangekondigd: nuttige handwerken, fraaie handwerken, bloemschikken en mozaïek maken. Terplekke kon men zich laten masseren of opgeven voor een boodschappenpool of autodelen.
Buiten stond een feestelijke wagen, waarin enorme crêpes werden gebakken. Voor kinderen was er een aparte hoek, waar ze zich heerlijk konden uitleven. De club Garnwerders, die bezig is met het samenstellen van een boek over het dorp was present met een fotoserie via een beamerpresentatie. Inschrijven voor het werk, waarvan het eerste hoofdstuk over de molen inmiddels gereed is, kon ook al.
Samen eten
Om zes uur was er een gezamenlijke maaltijd, waarvoor enorme hoeveelheden heerlijkheden waren bijeengebracht. Natuurlijk was er daarna ook nog weer muziek.
Voor de continuïteit van ‘Garnwerd doet. Doe je mee?’ is inmiddels een site in de lucht, waarop veel wetenswaardigs. Zie hiervoor ‘Garnwerd op eigen hout‘, een initiatief van dorpsbewoners met als doel het bevorderen van activiteiten met de kenmerken: sociaal, duurzaam en lokaal’. Het proces is begonnen, maar gaat nu gewoon verder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten