donderdag 12 september 2013

Inkomensval dreigt voor mantelzorgers

Oké dan.

Er wordt bezuinigd in de zorg. Mantelzorgers moeten dit maar overnemen.
Tegelijkertijd moet die mantelzorger ook brood op de plank en is onze regering van plan mensen die niet of minder werken financieel te prikkelen (alleen die term al 😣) om aan het werk te gaan.

Daar zit je dan met je zieke of gehandicapte naaste... Stuck between a rock and a hard place.


'Grote inkomensval dreigt voor mantelzorgers''Grote inkomensval dreigt voor mantelzorgers'

Mantelzorgers die zich gedwongen zien om minder te gaan werken, maken een forse inkomensval. 

De inkomensdaling kan oplopen tot ruim 1.100 euro. Dat blijkt vrijdag uit berekeningen die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) maakte voor de vereniging van Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Mezzo.

Het is de eerste keer dat de financiële situatie van mantelzorgers met cijfers wordt onderbouwd, zegt Mezzo.

Een modaal gezin waarvan de moeder in 2015 vanwege haar zorgbehoevende partner nog maar één in plaats van drie dagen gaat werken, gaat er 1.176 euro per maand op achteruit.

In dat bedrag zitten onder meer ook de extra reiskosten en het wegvallen van de kinderopvangtoeslag.

Duidelijkheid
Mezzo heeft de berekeningen laten uitvoeren, omdat de organisatie vaak vragen krijgt over financiën. Het rapport moet gemeenten meer duidelijk geven over de gevolgen van nieuwe overheidsmaatregelen voor zorgbehoevenden en mantelzorgers.

''Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers'', zegt directeur Liesbeth Hoogendijk van Mezzo.

Mix
Volgens Hoogendijk moeten gemeenten voor een goede mix van vrijwillige en professionele zorg zorgen. De lokale overheden zouden al in een vroeg stadium daarover in gesprek moeten gaan met alle betrokken partijen.

''Er moeten op lokaal en regionaal niveau afspraken worden gemaakt''. Hoogendijk hoopt dat gemeenten ''ruimhartig hun verantwoordelijkheid nemen''.

Enquête
Uit een enquête van PGGM&Co, de ledenvereniging van de pensioenuitvoerder, blijkt dat de belasting van mantelzorgers dit jaar flink is toegenomen in vergelijking met vorig jaar. Mantelzorgers staan er vaker alleen voor en maken zich zorgen over de toekomst, zo is vrijdag bekendgemaakt.

Acht van de tien mantelzorgers combineren hun zorgtaken met werk, maar een minderheid van hun werkgevers weet van hun omstandigheden thuis. De enquête is ingevuld door 1.095 mantelzorgers, allen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten