Ik heb heel wat culinaire columns van hem gelezen tot pakweg 10 jaar geleden. Hij was berucht, genadeloos en goudeerlijk. De meeste adresjes die hij bezocht waren buiten mijn budget, maar jaren geleden bezocht hij ook het low budget "dim sum court" op de Zeedijk en beloonde die met een hoog cijfer.
Restaurantjes met veel poeha wist hij meteen te ontmaskeren.
Hij was controversieel, maar tegelijkertijd de recensiebaas van Nederland.
Johannes van Dam (66) overleden
Zijn recensies werden geroemd en gevreesd. Een slechte recensie kon voor een restaurant het einde betekenen, maar meestal was Van Dam positief.
Van Dam bracht verschillende boeken uit over koken en eten. De bekendste daarvan is waarschijnlijk 'De Dikke Van Dam'. Dit ruim 700 pagina's tellende boek over eten (van aardappel tot zwezerik) verscheen in 2005. Binnen een half jaar waren er vijf drukken van dit standaardwerk over de toonbank gegaan.
Witte bonen
Al op jonge leeftijd raakt Van Dam geïnteresseerd in eten. Als 8-jarig jongetje test hij met jodium of de banketbakkers in zijn buurt wel echte amandelspijs gebruiken.
Banketbakkers die de spijs vervingen door witte bonen vielen door de mand, omdat de witte bonen door jodium blauw-paars kleuren.
Ondanks zijn vroege interesse in de gastronomie duurt het nog een hele tijd voor hij zich daar ook echt mee bezig gaat houden.
Na zijn eindexamen begint hij aan een studie medicijnen en later psychologie. Beide studies maakt hij niet af.
Daarna heeft hij diverse baantjes. Onder meer als barman, bottelaar, inpakker, leerling redacteur, redactiesecretaris en wijnplukker in de Pyreneeën.
Kookboeken
In de jaren 80 opent hij 'De Kookboekhandel' in Amsterdam. Daar verkoopt hij honderden kookboeken uit alle delen van de wereld.
Na zeven jaar houdt hij dat voor gezien en ontwikkelt zich verder tot culinair journalist. Zijn restaurantrecensies en artikelen over eten verschijnen in eerste instantie alleen in Elsevier. Vanaf 1991 schrijft hij ook voor Het Parool en een tijd lang ook voor de Belgische krant De Morgen.
Auteursrechten
Begin deze eeuw speelt hij een belangrijke rol in de zaak rond de auteursrechtenschending door uitgever PCM. Het bedrijf exploiteerde zonder toestemming en zonder betaling stukken van circa 3000 freelancers.
Van Dam richtte samen met medestanders als Max Pam en Nicolaas Matsier de Freelancers Associatie op. Die kreeg voor elkaar dat PCM in 2002 alsnog een bedrag van zo'n 2 miljoen euro uitkeerde aan de freelancers.
Gezondheid
Van Dam kampte al langere tijd met problemen aan zijn hart en nieren. Ook leed hij aan suikerziekte. De laatste jaren had hij daardoor weinig energie.
Johannes van Dam is 66 jaar geworden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten