vrijdag 25 april 2014

Nokia: einde van een tijdperk.

Ach, ik wist niet dat Nokia stopt met telefoons! Volgens mij was Nokia de Samsung van de zero's  maar inderdaad, sinds de smartphones lukt het niet meer zo...
Die op het plaatje is de 3310 en mijn moeder heeft die nog steeds. Ik heb zelf jarenlang de 3410 gehad, tot die echt helemaal gaar en versleten was (als ik toen wist dat de batterij vervangen had kunnen worden, had ik er waarschijnlijk nog steeds mee gebeld  ).

Nokia was anderhalf decennium de onbetwiste marktleider op telefoongebied. Toen de smartphone kwam, sloeg Nokia echter keer op keer de plank mis. Vrijdag verdwijnt Nokia van de telefoonmarkt. Tussen 1984 en 2012 bracht het bedrijf een aantal legendarische telefoons uit. Deze toestellen gaan wij missen.
Nokia had ooit zo’n grote voorsprong op de concurrentie, dat mobiele telefoon synoniem was aan Nokia. De Nokia 3310 ging bijvoorbeeld 125 miljoen keer over de toonbank, maar wat te denken van de Nokia 1100 die 250 miljoen keer werd verkocht.
Dat zijn aantallen waar Samsung en Apple alleen maar van kunnen dromen. Tegenwoordig verkopen Apple en Samsung echter meer smartphones in slechts drie maanden, dan dat Nokia in de afgelopen jaren verkocht.
Vanaf vrijdag is Nokia dan ook niet meer actief op de smartphonemarkt. De overname door Microsoft is rond en de merknaam Nokia verdwijnt. We zien hoogstens nog Lumia-telefoons die ons aan Nokia doen denken. Ook zal Nokia nog een aantal diensten en mogelijk ook accessoires uitbrengen onder de Nokia-merknaam.
Nokia, ooit een van de meest vooruitstrevende bedrijven, zal gemist worden en daarom kijken we met weemoed terug naar enkele exemplarische Nokia-toestellen.

Nokia 2110

Ten eerste is de Nokia 2110 uit 1994 het vermelden waard. Dit is het toestel dat als eerste over de kenmerkende Nokia-ringtone beschikte en de Nokia 2110 kon als eerste sms'jes versturen. Met dit toestel zag je waarschijnlijk je ouders bellen, of belde je als ouder de oppas op om te vragen of alles goed ging. Kinderen hadden immers nog geen telefoon. Het toestel was verder erg klein voor zijn doen en werd dan ook zeer populair.

Nokia 2110

Nokia 2110

Nokia 3310

De Nokia 3310 zal bij velen bekend zijn. De kans is groot dat je er zelf een hebt gehad of op zijn minst iemand kende die er een had. Het toestel zag er voor zijn tijd goed uit, was klein, betaalbaar maar mogelijk nog belangrijker: onverwoestbaar. Daarnaast kon het toestel in één klap drie sms'jes versturen. En natuurlijk was de 3310 het toestel met het bekende spelletje Snake. Met meer dan 125 miljoen verkochte exemplaren was het toestel een gigantisch succes voor Nokia.

Nokia 3310

Nokia 3310

Nokia 9000 Communicator

De Nokia 9000 Communicator uit 1996 is een stukje ouder dan de Nokia 3310, maar was zijn tijd toch al ver vooruit. Het toestel is dichtgeklapt een telefoon, maar eenmaal opengeklapt komt er een kleine computer tevoorschijn, inclusief volledig toetsenbord en een lcd-scherm met een resolutie van 640 x 200 pixels. Er konden Office-documenten op bewerkt worden en er kon mee ingelogd worden op het internet. Er zat zelfs een heuse browser op, waarmee websites bezocht konden worden.

Nokia 9000 Communicator

Nokia 9000 Communicator

Nokia N-Gage

Nokia zag al snel in dat gamen op mobieltjes wel eens heel groot kon gaan worden. In 2003 bracht het Finse bedrijf dan ook de N-Gage uit, een handheld die de strijd aan moest gaan met de Gameboy, maar waar ook mee gebeld kon worden. Het apparaat flopte uiteindelijk, omdat het als handheld weinig goed deed, terwijl bellen met het apparaat ook geen succes was. Geen goed toestel dus, maar wel lekker gewaagd en typisch Nokia.

Nokia N-Gage

Nokia N-Gage

Nokia N95

2007 was het jaar waarin het begin van het einde voor Nokia werd ingezet. Apple kondigde de iPhone aan, terwijl Nokia in 2006 de N95 al had aangekondigd, die in maart 2007 in de verkoop ging. Het toestel was op en top een smartphone, met veelal vergelijkbare specificaties als de eerste iPhone, maar een touchscreen ontbrak. Opvallend was dat het toestel twee kanten op geopend kon worden, waarna er mediaspeler-toetsen tevoorschijn kwamen, of een numeriek toetsenbord.

Nokia N95

Nokia N95

Nokia N9

De Nokia N9 was misschien wel de laatste stuiptrekking van Nokia als zelfstandige smartphonefabrikant. Het toestel draait op MeeGo, een combinatie van Nokia's eigen Maemo en Intel's Moblin. Het OS zou Symbian moeten vervangen, maar verder dan N9 kwam Nokia niet. Het toestel werd alom geprezen door techjournalisten. Het design was top, MeeGo deed alles goed en het scherm was ook erg mooi om te zien. Maar MeeGo was bij voorbaat al ten dode opgeschreven, waardoor de N9 nooit een opvolger kreeg.

Nokia N9

Nokia N9

Geschiedenis

Door al die succesvolle toestellen die Nokia uitbracht, had Nokia's besturingssysteem Symbian in 2007 nog een marktaandeel van 62,5 procent, terwijl het smartphone-aandeel van Nokia in 2007 rond de 50 procent lag. Inmiddels bestaat Symbian niet of nauwelijks meer; het laatste model met Symbian, de Pureview 808, stamt alweer uit halverwege 2012.
Het smartphone-aandeel van Nokia bereikte in 2012 een dieptepunt van ongeveer 3 procent. Nokia ging in amper vijf jaar tijd dus van absolute marktleider naar insignificant bedrijf. Hoe kon het zo snel verkeren?
Opkomst
Nokia bracht in 1984 de Talkman uit, een zwaargewicht van 5 kilo, die in 1987 werd opgevolgd door de Cityman, met een gewicht van slechts 800 gram. Vervolgens gingen Nokia en Motorola nek aan nek met de ontwikkeling van de eerste gsm-telefoons. Eind 1992 bracht de Finse telefoongigant de Nokia 1110 uit, de eerste gsm telefoon die op grote schaal werd geproduceerd, met een gewicht van net geen halve kilo.
Pas in 1998 haalde Nokia Motorola in als grootste telefoonfabrikant, nadat het bedrijf in begin jaren '90 al had besloten om zich op de telecommunicatiemarkt te richten. De positie als grootste telefoonfabrikant bleef stevig in handen van Nokia, totdat het in 2012 door Samsung voorbij werd gestreefd.
Verslagen
Nokia probeerde nog wel aan te haken met onder meer de Xpress Musix 5800, terwijl de N97 (een slider-telefoon met een volwaardig toetsenbord) in 2009 erg goed verkocht. Android en iOS wonnen echter gestaag terrein en vervolgens stapten zowel Sony als Samsung in 2010 over van Symbian op Android.
Vanaf halverwege 2010 gaat het dan ook bergafwaarts met het marktaandeel van Nokia. Symbian was simpelweg niet geschikt als besturingssysteem voor smartphones met touchscreens. Vanaf 2011 probeerde Nokia nog samen met Microsoft een vinger in de smartphonepap te krijgen met Windows Phone en de Lumia-serie. Ondanks een aantal degelijke telefoons wisten beide partijen nog niet te overtuigen en bleef het marktaandeel beperkt. 
In september 2013 werd bekendgemaakt dat Microsoft Nokia's mobiele tak overneemt en moeten wij dus afscheid nemen van Nokia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten