maandag 28 april 2014

Weerweetje

Het was al op de radio te horen en we zullen het ook nog wel uitgebreid op tv zien: flinke tornado's in de Verenigde Staten, met name in Arkansas en Oklahoma. Er zijn daar doden gevallen en het dodental kan nog oplopen. Deze tijd van het jaar is het beruchte tornadoseizoen in de tornadogevoelige regio, die ook Tornado Alley, het tornadostraatje, wordt genoemd, dat komt omdat warme lucht vanaf de Golf van Mexico daar de koude lucht van de bergen van de Rocky Mountains ontmoet, wat sterk onweer kan triggeren, en tornado's.
Wat veel prominent minder het nieuws haalde is het noodweer in het noorden van Afghanistan, terwijl het daar ook behoorlijk dramatisch is. Daar zijn inmiddels, aldus de autoriteiten gisteren, meer dan 100 doden gevallen, waaronder een aantal kinderen, na twee dagen onophoudelijke stortregen vorige week. Er worden nog mensen vermist. Veel mensen zijn gevlucht voor de overstromingen en een paar duizens huizen zijn vernield. Ook veel dieren zijn om het leven gekomen. Het Afghaanse leger helpt met mensen te evacueren en drinkwater, medicijnen en voedsel te droppen.
Al eerder zei vicegouverneur Abdul Rahman Mahmoudi van de noordelijke provincie Jowzjan dat dit de ergste overstromingen sinds 30 jaar zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten