donderdag 17 april 2014

Weerweetje

17 april (Witte Donderdag) - Vandaag is het WITTE DONDERDAG, de donderdag voor Pasen, waarop de lijdensweg van Jezus begint met het Laatste Avondmaal dat hij hield met zijn 12 discipelen. Tijdens dat avondmaal voorspelde Jezus het verraad van Judas en de verloochening van Petrus, waarna hij de volgende ochtend gevangen werd genomen en gekruisigd. Omdat Pasen nooit op een vaste dag valt, vallen Witte Donderdag en Goede Vrijdag dat ook niet.
Op Witte Donderdag gebakken brood en gelegde eieren zouden niet bederven en wie honing eet op Witte Donderdag, blijft het hele jaar gezond.
Verder is Witte Donderdag een goede dag om te zaaien en te planten. Maar dat zeggen eigenlijk alle volkswijsheden voor april.
Morgen is het Goede Vrijdag, de dag dat Jezus gevangen werd genomen, veroordeeld tot de kruisdood en vervolgens gekruisigd. Het is dus de sterfdag van Jezus, maar volgens het Christelijk geloof zou Jezus drie dagen later, op de dag dat we nu Pasen vieren, weer uit de dood opstaan.
Goede Vrijdag is dus een droevige dag, maar alles wat vandaag gezaaid of geplant wordt, zal goed groeien. Een vriendschap die op Goede Vrijdag wordt gesloten duurt eeuwig. Wie vandaag sterft wordt zalig en wie vandaag wordt geboren wordt helderziend. Kwaad kan men afwenden door op Goede Vrijdag broodjes te bakken in de vorm van een kruis en die boven het bed hangen. Dit is afgeleid van de Romeinse gewoonte om kruisvormige broodjes te maken voor Diana, de godin van de jacht.
De volksweerkunde ziet liever geen regen: als het regent, wordt het een slecht oogstjaar, als het helder is, volgt een goede zomer. Helaas ziet het er voor morgen niet zo gunstig uit, maar ik zou me er niet al te druk over maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten